Νέα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη των ανευρυσμάτων αορτής. προέκυψαν μετά από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Johannes Kepler (JKU) στο Linz της Αυστρίας.
Η ομάδα των παθοφυσιολόγων David Bernhard και Christian Doppler της Ιατρικής Σχολής του JKU διαπίστωσε ότι τα ανευρύσματα της αορτής σχηματίζονται και αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το αν η αορτική βαλβίδα του ασθενούς είναι δι - ή τριγλώχινα, δηλαδή αποτελείται από δύο ή τρία φυλλάρια βαλβίδας.
Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν τις δυνατότητες για καλύτερη έγκαιρη ανίχνευση και εξατομικευμένη θεραπεία, δήλωσε ο Bernhard σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση του JKU.
Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια παθολογική διεύρυνση της αορτής που μπορεί να οδηγήσει σε διάρρρηξη ή ρήξη της αορτής, με απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.
Η πάθηση εμφανίζεται ενίοτε χωρίς συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά διαγιγνώσκεται μόλις σε προχωρημένο στάδιο, που αυνήθως κάνει αναγκαία την χειρουργική επέμβαση. Από τα άτομα με δύο μόνο βαλβιδικά φύλλα - το 2% του πληθυσμού - το 80% θα αναπτύξει ανεύρυσμα αορτής κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Πειράματα με δείγματα από υγιείς ανθρώπους και πάσχοντες από ανεύρυσμα έδειξαν ότι μόνο οι ασθενείς με φυσιολογική, τριγλώχινα αορτική βαλβίδα είχαν μαζικές αθηροσκληρωτικές αλλαγές στον ιστό και διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων που σχετίζεται με τη νόσο.
Από την άλλη πλευρά, στους ασθενείς με διγλώχινα αορτική βαλβίδα, τα δείγματα ήταν παρόμοια με εκείνα της ομάδας υγιών ελέγχου σε επίπεδο ιστών, κυττάρων και γενετικού υλικού.
"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι, αν και συμπτωματικά η ομάδα αυτή είχε επίσης ανεύρυσμα αορτής, η αιτία και η παθολογική τους εξέλιξη διαφέρει σημαντικά. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένη θεραπεία στο μέλλον", εξήγησε ο Doppler.
Στα δείγματα αίματος των εξεταζόμενων ατόμων θα μπόρεσε επίσης να ανιχνευθεί μια σχετιζόμενη με τη νόσο αύξηση συγκεκριμένων λιπιδίων (φωσφατιδυλοχολίνες, ακυλοκαρνιτίνες).
Αυτό αποδεικνύει ότι αυτή η φαινομενικά τοπική, ασυμπτωματική ασθένεια της αορτής έχει επίσης συστηματική επίδραση στην συνολική κυκλοφορία του σώματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης προσέφεραν έτσι σημαντικά σημεία εκκίνησης για την καθιέρωση δεικτών σε ότι αφορά την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου αλλά και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}