Οι εγκεφαλικές αιμορραγίες συγκαταλέγονται στις τρίτες συχνότερες αιτίες θανάτου στην Αυστρία - μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει και επιβιώσει από αυτό το επικίνδυνο επείγον περιστατικό, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν και άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές της πανεπιστημιακής κλινικής του Graz χρησιμοποίησαν δεδομένα ασθενών για να διερευνήσουν τα αίτια της αιμορραγίας σε περισσότερους από 400 ανθρώπους που επλήγησαν.
Διαπίστωσαν ότι οι εικόνες μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του κινδύνου περαιτέρω εγκεφαλικών αιμορραγιών.
Μια εγκεφαλική αιμορραγία είναι το αποτέλεσμα σπασίματος ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο. Σε αυτό το λεγόμενο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, υπάρχει αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό (ενδοεγκεφαλική αιμορραγία). Οι εγκεφαλικές αιμορραγίες μπορεί να εμφανιστούν όταν η δομή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου είναι αδύναμη, υπάρχουν αγγειακές δυσπλασίες ή τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται υπό ιδιαίτερα υψηλή πίεση, όπως συμβαίνει με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Εάν το αγγείο σκάσει ή σπάσει, το αίμα διαρρέει και μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκεφαλικό ιστό, μετατοπίζοντάς τον. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νευρικά κύτταρα. Για να βρεθεί η σωστή θεραπεία, είναι σημαντικό να μπορεί να εκτιμηθεί ο ατομικός κίνδυνος υποτροπής. Ο νευρολόγος Simon Fandler-Höfler από την Πανεπιστημιακή κλινική του Graz ασχολήθηκε με το ερώτημα σε ποιο βαθμό μπορεί να προβλεφθεί η επανεμφάνιση περαιτέρω εγκεφαλικών αιμορραγιών με τη βοήθεια εικόνων μαγνητικής τομογραφίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης της οποίας ηγήθηκε, αναλύθηκαν ιατρικά δεδομένα από 443 ασθενείς και διερευνήθηκαν τα αίτια των αιμορραγιών με τη χρήση απεικονήσεων μαγνητικής τομογραφίας. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί ποια από τις προηγούμενες ασθένειες έκρυβαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης νέας εγκεφαλικής αιμορραγίας.
"Συχνά, μια εγκεφαλική αιμορραγία γίνεται απλώς αποδεκτή και τα αίτιά της δεν διερευνώνται περαιτέρω. Ωστόσο, είναι ακριβώς ο εντοπισμός της υποκείμενης νόσου που μπορεί να παράσχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση και τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης εγκεφαλικής αιμορραγίας", λέει ο νευρολόγος επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας.
Αποδείχθηκε ότι μια ομάδα ασθενειών που οδηγούν σε βλάβη των μικρών αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο (εγκεφαλικές μικροαγγειοπάθειες) είναι η κύρια αιτία των εγκεφαλικών αιμορραγιών.
Ειδικότερα, η εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια, η οποία συνεπάγεται βλάβη των μικρών αγγείων του εγκεφάλου και αιμορραγία, ενέχει υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης αιμορραγίας.
Αλλά και στην περίπτωση άλλων αιτιών, όπως η λεγόμενη υπερτασική εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια, ο ατομικός κίνδυνος νέας εγκεφαλικής αιμορραγίας μπορεί να εκτιμηθεί καλά χάρη στη σύγχρονη απεικόνιση. Οι καταστάσεις αυτές διαγιγνώσκονται συνήθως με μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Σε μια άλλη, ξεχωριστή ερευνητική εργασία, οι ερευνητές δείχνουν ποια διαγνωστικά κριτήρια της εγκεφαλικής αμυλοειδούς αγγειοπάθειας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον κίνδυνο μιας νέας εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Σύμφωνα με την Fandler-Höfler, η μελέτη δείχνει ότι η μαγνητική τομογραφία μπορεί να παράσχει μια καλή εκτίμηση του κινδύνου για μια νέα εγκεφαλική αιμορραγία.
Ανάλογα με τον συνδυασμό της αιτίας και των αλλαγών της μαγνητικής τομογραφίας, ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 61 και λιγότερο από ένα τοις εκατό εντός πέντε ετών. Παρεμπιπτόντως, οι ασθενείς στους οποίους δεν μπορούσε να βρεθεί καμία αιτία παρά τη λεπτομερή εξέταση - η ιατρική μιλά για κρυπτογενείς εγκεφαλικές αιμορραγίες - είχαν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο νέας εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβει κανείς μια εγκεφαλική αιμορραγία είναι να αποφεύγει τους παράγοντες κινδύνου και που σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη Interstroke είναι: η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη άσκησης, τα δυσμενή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η διατροφή, η παχυσαρκία,το κάπνισμα, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, το αλκοόλ, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}