Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, θεωρητικά θα πρέπει να είναι εύκολο να κοιμηθείτε. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για πολύ κόσμο, μάλιστα, αυτό είναι συχνό φαινόμενο: Το μυαλό να θέλει να κοιμηθεί, αλλά το σώμα να μην μπορεί να χαλαρώσει. Ή το ανάποδο.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Στρες
Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης. Μπορεί να γνωρίζετε ήδη την κορτιζόλη ως την ορμόνη του στρες, αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης περιγραφή - τουλάχιστον όχι με την έννοια που έχουμε οι περισσότεροι για την λέξη "στρες" στο μυαλό μας. Η κορτιζόλη αναλαμβάνει πολλές εργασίες στο σώμα, όπως το να μας ξυπνάει το πρωί, να μας κρατά σε εγρήγορση και να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να προσφέρει ενέργεια όλη την ημέρα. Είναι ουσιαστικά το αντίβαρο στη μελατονίνη, την ορμόνη που σας κάνει να νυστάζετε.
Θέματα ψυχικής υγείας
Η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου. Είτε χρόνιες είτε οξείες, αυτές οι παθήσεις είναι αγχωτικές που σημαίνει ότι προκαλούν την ίδια αυξημένη απελευθέρωση κορτιζόλης που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Επιπλέον, οι διαταραχές ύπνου είναι πολλές φορές σύμπτωμα μιας διαταραχής διάθεσης ή άγχους.
Κακές συνήθειες ύπνου
Οι συνήθειες ύπνου έχουν να κάνουν με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το βράδυ, με το πόσο σταθερές είναι οι ώρες που πέφτετε καθημερινά στο κρεβάτι (και που ξυπνάτε), το πόσο καφέ πίνετε μέσα στην ημέρα σας, καθώς και το πόσο τακτικά γυμνάζεστε. Η βελτίωση αυτών των κομματιών της ζωής σας, μαζί με το να υιοθετήσετε καλύτερες βραδινές συνήθειες - όπως ένα χλιαρό ντους, μια κούπα τσάι από βότανα ή λίγο διάβασμα/χαλαρωτική μουσική, θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.
Ορμονικά ζητήματα
Οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που συνοδεύουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. Για τους ίδιους λόγους, οι ορμονικές αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας. Τα αυξημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η απότομη μείωση αυτών των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}