Το να γεράσουμε με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα υγείας είναι το ζητούμενο για όλους. Νέα μελέτη δείχνει πως ο ύπνος για περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 3.306 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, των οποίων οι συνήθειες ύπνου καταγράφηκαν το 2011, το 2013 και το 2015. Ακολούθησε έλεγχος υγείας πέντε χρόνια αργότερα.
Τα δεδομένα ανέλυσε επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wenzhou στην Κίνα. Φάνηκε πως όσοι κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα τείνουν να έχουν σημαντικά καλύτερη υγεία αργότερα στη ζωή τους.
"Η καλή γήρανση αξιολογήθηκε το 2020 και ορίστηκε ως απαλλαγμένη από σημαντικές χρόνιες ασθένειες, χωρίς σωματική αναπηρία, υψηλή γνωστική λειτουργία, καλή ψυχική υγεία και ενεργό ενασχόληση με τη ζωή", γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, μόνο 455 άτομα (13,8%) κάλυπταν όλο το φάσμα των κριτηρίων καλής γήρανσης. Από αυτούς, οι 307 (περίπου τα δύο τρίτα) κοιμόνταν σταθερά περισσότερες από 7 ώρες τη νύχτα.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τις συνήθειες ύπνου τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών: μακροχρόνια σταθερή (8 - 9 ώρες ύπνου τακτικά), κανονική σταθερή (7 - 8 ώρες τακτικά), μειούμενη (από μέσο όρο πάνω από 8 σε λιγότερο από 6), αυξανόμενη (από μέσο όρο λιγότερες από 6 σε πάνω από 8) και σύντομα σταθερή (5 - 6 ώρες τακτικά).
Καλή γήρανση
Οι πιθανότητες καλής γήρανσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερες μεταξύ των ομάδων με μακροχρόνιες σταθερές και φυσιολογικά σταθερές συνήθειες ύπνου (17,1% και 18,1%) σε σύγκριση με εκείνες στις φθίνουσες (9,9%), αυξανόμενες (10,6%) και βραχυπρόθεσμες σταθερές ομάδες (8,8%).
"Σε σχέση με τους συμμετέχοντες με σταθερή διάρκεια ύπνου, εκείνοι με χαμηλή σταθερή και αυξανόμενη τροχιά είχαν 36% και 52% χαμηλότερες πιθανότητες καλής γήρανσης, αντίστοιχα", γράφουν οι ερευνητές.
Η ομάδα έλαβε υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ και το φύλο στην ανάλυσή της, αν και η φύση της μελέτης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης αναδείξει τις 7 ώρες τη νύχτα ως ένα πιθανό καλό σημείο για ύπνο και καλή γήρανση. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ του ύπνου και της προστασίας από ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας.
"Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου, καθώς και τα μοτίβα αύξησης και μείωσης της διάρκειας του ύπνου, δεν είναι απλές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία", γράφουν οι ερευνητές. "Μάλλον, αναδεικνύονται ως βασικοί δείκτες των εμποδίων στην επιδίωξη της καλής γήρανσης".
Πηγές:
Science Alert
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας