Επιστήμη & Ζωή

Ποια διατροφή περιορίζει κατά 58% το άσθμα σε εφήβους - Μελέτη με ελληνική συμμετοχή

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και εκζέματος.


Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023, 17:00

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να μειώσει έως και κατά 58% τα συμπτώματα άσθματος σε εφήβους.

Αυτό προκύπτει από διεθνή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.934 έφηβοι από την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrients" και, από ελληνικής πλευράς, υπογράφεται από τους: Δ. Μωρίκη, Γ. Αντωνογεώργο, Δ. Κουμπαγιώτη, Δ. Χαλούτση, Κ. Πρίφτη, Κ. Δούρο και Δ. Παναγιωτάκο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, οι ατοπικές ασθένειες είναι από τις πιο συχνές νοσηρότητες στα παιδιά και τους εφήβους. Εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ της τήρησης ενός αντιφλεγμονώδους διατροφικού μοτίβου και του επιπολασμού των ατοπικών νοσημάτων στους εφήβους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ενα ειδικό δείκτη αντιφλεγμονώδους διατροφής, προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση.

Διαπίστωσαν πως το 6,9% των συμμετεχόντων ανέφερε τρέχοντα συμπτώματα άσθματος, ενώ το 25,3% ανέφερε συμπτώματα ρινίτιδας και το 8,9% ανέφερε έκζεμα.

Οι έφηβοι με υψηλή συμμόρφωση σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλή συμμόρφωση.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του επιπέδου τήρησης μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας και του επιπολασμού της αλλεργικής ρινίτιδας και του εκζέματος.

Οι κύριες πτυχές αυτού του διατροφικού προτύπου περιλαμβάνουν σχετικά υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και ελαιολάδου, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο για τους πληθυσμούς των μεσογειακών χωρών, όπου το ήπιο κλίμα ευνοεί την παραγωγή μεσογειακών τροφίμων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων