Ο δάγκειος πυρετός είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τροπικές ασθένειες παγκοσμίως και έχει οδηγήσει σε υγειονομική κρίση στην αμερικανική ήπειρο. Παγκοσμίως, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από την τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από ημερόβια κουνούπια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές εξέλιξη της νόσου, ακόμη και στο θάνατο, ιδίως μετά από επανειλημμένες μολύνσεις. Στην Ονδούρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) συνεργάζονται με τοπικούς εταίρους για την εξεύρεση εναλλακτικών θεραπειών.
Η Ονδούρα βιώνει ολοένα και πιο σοβαρά κρούσματα της νόσου, με πάνω από 10.000 κρούσματα να αναφέρονται ετησίως. "Τα επίπεδα προειδοποίησης φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Επιπλέον, οι τρέχουσες μέθοδοι πρόληψης δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τον δάγκειο πυρετό", εξήγησε ο Edgard Boquin, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στην Ονδούρα.
Λόγω της ταχείας εξάπλωσής του, ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ανέφεραν οι ΓΧΣ: η ασθένεια είναι 30 φορές πιο συχνή σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. Τις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα ακόμη δισεκατομμύριο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Υπουργείο Υγείας της Ονδούρας, η ΜΚΟ World Mosquito Program και το Universidad Nacional Autónoma de Honduras εφαρμόζουν νέες στρατηγικές υγείας μαζί με τον πληθυσμό. Ένα από τα προβλήματα είναι η θεραπεία. Μεταξύ άλλων, τα κουνούπια έχουν γίνει ανθεκτικά στις κοινές μεθόδους πρόληψης και στα εντομοαπωθητικά, λόγω της χρήσης ξεπερασμένων τεχνικών για τον έλεγχο των φορέων της νόσου.
Το νέο εργαλείο είναι τώρα η απελευθέρωση ακόμη περισσότερων κουνουπιών Aedes aegypti, τα οποία όμως είναι μολυσμένα με το βακτήριο Wolbachia που υπάρχει στη φύση. Το βακτήριο αυτό αναστέλλει την ικανότητα των κουνουπιών να μεταδίδουν τους αρμποϊούς.
"Όταν τα κουνούπια μολύνονται με Wolbachia, το βακτήριο ανταγωνίζεται ιούς όπως ο δάγκειος πυρετός, καθιστώντας δυσκολότερο για αυτούς να πολλαπλασιαστούν στον ξενιστή. Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό ότι τα κουνούπια αυτά θα μεταδώσουν ιούς από άτομο σε άτομο. Σε περιοχές όπου υπάρχει Wolbachia στον τοπικό πληθυσμό κουνουπιών, ο δάγκειος πυρετός απωθείται", εξήγησε η Claire Dorion, εμπειρογνώμονας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η μέθοδος της ΜΚΟ World Mosquito Program είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες με συνολικό πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι η μετάδοση του ιού είναι σημαντικά χαμηλότερη σε περιοχές με έντονη παρουσία Wolbachia.
Το πρόγραμμα καλύπτει 50 γειτονιές στην περιοχή El Manchén της Tegucigalpa, όπου οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι από τις πιο διαδεδομένες. Πριν από το παρουσίαση του έργου, ερωτήθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το 97% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των σχεδίων του έργου. Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί από αυτούς συμμετέχουν ενεργά στην απελευθέρωση των κουνουπιών. Τα κουνούπια που έχουν μολυνθεί με Wolbachia θα απελευθερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για μια περίοδο έξι μηνών. Για τρία χρόνια, ο πληθυσμός των κουνουπιών θα υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους για να προσδιοριστεί το ποσοστό των κουνουπιών που έχουν μολυνθεί με Wolbachia.
Το 2024, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες δραστηριότητες ελέγχου των φορέων της νόσου σε δύο άλλες περιοχές της πρωτεύουσας για τον περιορισμό της μετάδοσης μέσα στα σπίτια. "Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά θανάτων και ασθενειών που σχετίζονται με τον δάγκειο πυρετό και άλλους αρμποϊούς. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι οι μέθοδοι θα παρέχουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσουν αυτές οι ασθένειες", δήλωσε ο Boquin.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}