Επιστήμη & Ζωή

Προειδοποίηση για τα εξαιρετικά πικάντικα φαγητά

Ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία, οι οποίες υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή.


Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023, 17:00

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) προειδοποιεί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εξαιρετικά πικάντικα φαγητά.

Η υπερβολική κατανάλωση έντονα καρυκευμένου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε "σοβαρές βλάβες στην υγεία": "Στο παρελθόν έχουν επανειλημμένα αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ερεθισμός των βλεννογόνων, ναυτία, εμετός και υψηλή αρτηριακή πίεση". Ιδιαίτερα τα παιδιά αντιδρούν ευαίσθητα στα καυτερά προϊόντα όπως το τσίλι.

Το BfR προειδοποιεί ιδιαίτερα κατά των διαγωνισμών πικάντικης κατανάλωσης, στους οποίους καταναλώνονται πολύ πικάντικα φαγητά ή μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά καυτερής σάλτσας τσίλι και εκχυλισμάτων τσίλι. "Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανές σοβαρές βλάβες στην υγεία, οι οποίες υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή".

Το Ινστιτούτο ασχολήθηκε ρητά με την "πρόκληση για καυτά τσιπς" που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόκληση συνίσταται στην κατανάλωση ιδιαίτερα καυτερών τσιπς τορτίγιας καλαμποκιού έντονα καρυκευμένων με Carolina Reaper, την υποτιθέμενα πιο καυτερή ποικιλία τσίλι στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους που λαμβάνουν μέρος σε παρόμοιους διαγωνισμούς. Ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά και νέοι άνθρωποι.

"Η κατανάλωση έχει ήδη οδηγήσει σε επείγουσες ιατρικές επεμβάσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις", δήλωσε το BfR.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η καυτή γεύση που καίει προκαλείται από συστατικά του τσίλι από την ομάδα των λεγόμενων καψαϊκινοειδών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η καυστική ουσία καψαϊκίνη, η οποία περιέχεται, για παράδειγμα, στο Carolina Reaper.

Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει το πολύ πέντε χιλιοστόγραμμα καψαϊκίνης ανά κιλό σωματικού βάρους χωρίς προβλήματα. Συνιστά να επισημαίνονται τα προϊόντα με περιεκτικότητα άνω των 100 χιλιοστογραμμαρίων καψαϊκίνης ανά κιλό τροφίμου και να εφοδιάζονται οι συσκευασίες με πώματα ανθεκτικά στα παιδιά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων