Επιστήμη & Ζωή

Ποιες δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιά - αγγεία και αυξάνουν τη μακροζωία [επιστημονικό άρθρο]

Τι επισημαίνεται σε ανάλυση της καρδιολόγου Παναγιώτας Πιέτρη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.


Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023, 12:00

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τη "χρυσή τριάδα" για την πρωτογενή πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλουν στην προαγωγή της μακροζωίας.

Πολλά διατροφικά μοντέλα έχουν προταθεί για να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή και ολιστική υγεία, με κοινά αλλά και διακριτά συστατικά που τα διαφοροποιούν.

Η προτίμηση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών και οσπρίων έναντι του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων υδατανθράκων και των επεξεργασμένων τροφών είναι το κοινό υπόστρωμα των πιο δημοφιλών διατροφικών επιλογών. Μεταξύ αυτών, περιλαβάνονται η μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH (διατροφική προσέγγιση για να σταματήσει η υπέρταση) και άλλες λίγο - πολύ αναγνωρίσιμες δίαιτες συνιστώνται ως γενικός οδηγός για την υγεία και τη μακροζωία.

Τα παραπάνω επισημαίνει η καρδιολόγος Παναγιώτα Πιέτρη (φωτογραφία) σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients

Όπως αναφέρει, αν και το διατροφικό "χαρτοφυλάκιο" είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πολλές προσεγγίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν μελετηθεί εκτενώς, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό γνώσης. Πράγματι, λείπουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες για υποπληθυσμούς, όπως η δίαιτα DASH για υπερτασικούς ασθενείς. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτούς τους πληθυσμούς, πολλές διατροφικές πτυχές βρίσκονται υπό επιστημονική αξιολόγηση. Επιπλέον, η προγνωστική σημασία των συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών είναι αμφιλεγόμενη.

Τέλος, λείπουν δεδομένα σχετικά με τους γενετικούς, επιγενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να ρυθμίσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρδιαγγειακής υγείας και, ως εκ τούτου, αυτές οι σημαντικές παράμετροι δεν έχουν ενσωματωθεί στις γενικές διατροφικές οδηγίες.

Διατροφικά μοντέλα 

Μεταξύ πολλών διατροφικών προτύπων, η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο διεξοδικά διερευνημένη και η προγνωστική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη. Πριν από σχεδόν μισό αιώνα, η επιδημιολογική μελέτη ορόσημο, "The Seven Countries Study", έδειξε, για πρώτη φορά, τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας διατροφής που επικρατεί στη Μεσόγειο στη στεφανιαία νόσο και τη θνησιμότητα.

Πράγματι, ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης, που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, είχε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τους Βορειοευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς. Το εύρημα αποδόθηκε στην κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και ελαιολάδου, τροφές που καθόρισαν την κρητική διατροφή για πολλά χρόνια.

Παρόμοια αποτελέσματα επιδείχθηκαν για την ιταλική κοόρτη της μελέτης. Λίγα χρόνια αργότερα, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής ποσοτικοποιήθηκε με μια βαθμολογία που συσχετίστηκε σημαντικά με τα καρδιαγγειακά και τη συνολική θνησιμότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη Ikaria, μια επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, γνωστό για τον μακρόβιο πληθυσμό του, έδειξε υψηλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, η οποία μπορεί εν μέρει να σχετίζεται με την εξαιρετική μακροζωία των κατοίκων. Εκτός από τα γνωστά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, και η κατανάλωση καφέ περιλαμβανόταν στη διατροφή των αιωνόβιων της Ικαρίας.

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση 40 τυχαιοποιημένων δοκιμών με περισσότερους από 35.000 συμμετέχοντες, έδειξε την ανωτερότητα της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση των καρδιαγγειακών και της συνολικής θνησιμότητας. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αποδείχθηκε ότι είναι ανώτερη από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για τη δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Σε μια μελέτη μεγάλης κοόρτης γυναικών, η στενότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με μακρύτερα τελομερή, έναν γενετικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας και της μακροζωίας. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε μια μεταβολική υπογραφή που αντανακλά την τήρηση της μεσογειακής διατροφής και προβλέπει καρδιαγγειακές παθήσεις, ανεξάρτητα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να τροποποιήσει τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), η μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα τύπου DASH, οι χορτοφαγικές δίαιτες με κολοκύθια και ωογαλακτικά ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις διατροφικές της οδηγίες. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλά λιπαρά και οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν χαμηλή έως μέτρια ευθυγράμμιση, ενώ οι κετογονικές δίαιτες δεν ευθυγραμμίζονται καλά με τις διατροφικές οδηγίες.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, με μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου, δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων στην αρτηριακή πίεση και την επακόλουθη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες, είτε εξαιρώντας το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, είτε επιτρέποντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γαλακτο-) ή τα αυγά (ovo-), σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η κετογονική δίαιτα προάγει την κατανάλωση λίπους και τον περιορισμό των υδατανθράκων. Το εάν τα λίπη ή οι υδατάνθρακες ασκούν την πιο επιζήμια επίδραση στα αγγεία και σε ποιον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Οι προηγούμενες και οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ενθαρρύνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων με ακόρεστα λίπη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αμφισβητεί την επιβλαβή επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην καρδιαγγειακή υγεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κορεσμένο λίπος που απαντάται φυσικά σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμπεριληφθεί με ασφάλεια στη διατροφή.

Πρόσφατα, οι ερευνητές PURE πρότειναν μια δίαιτα που αποτελείται από μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ως μια υγιεινή διατροφή που σχετίζεται με χαμηλότερη καρδιαγγειακή νόσο και θνησιμότητα, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Σακχαρώδης διαβήτης

Η συσχέτιση της αυξημένης επίπτωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων είναι καλά τεκμηριωμένη.

Σε πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου βρέθηκε να αυξάνεται μετά από συστηματική κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι δυσμενείς επιπτώσεις των αναψυκτικών με ζάχαρη στην επιδημία της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου έχουν επίσης τονιστεί.

Τα ζαχαρούχα ποτά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες συγκαταλέγονται στις κατηγορίες τροφίμων με υψηλό προφλεγμονώδες δυναμικό, γεγονός που μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πρόσφατη ανάλυση έχει δείξει πως ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος που σχετίζεται με την πρόσληψη υδατανθράκων επιδεινώθηκε όταν περισσότερο από το 60% της συνολικής ενέργειας προερχόταν από υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σε ασιατικούς πληθυσμούς.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρωτογενή πρόληψη, συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης ελεύθερης ζάχαρης, ιδιαίτερα των αναψυκτικών με ζάχαρη, στο 10% κατ' ανώτατο όριο της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.

Η υπερινσουλιναιμία είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που μπορεί ανεξάρτητα να εξηγήσει μέρος του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με την υψηλή πρόσληψη γλυκόζης.

Τι δείχνει η σύγκριση

Συνοψίζοντας, τα στοιχεία και οι διεθνείς συστάσεις, η συγγραφέας τονίζει τον ευεργετικό ρόλο ορισμένων διατροφικών προτύπων για την προώθηση της καρδιαγγειακής και ολιστικής υγείας. Η μεσογειακή διατροφή είναι κοινής αποδοχής, τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ευρωπαϊκές επιστημονικές οδηγίες.

Άλλες παρόμοιες δίαιτες ενθαρρύνονται επίσης. Το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται. Το αν θα πρέπει να ενσωματωθούν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή ολόκληρα λιπαρά είναι ακόμη αμφιλεγόμενο.

Στο μέλλον, η βέλτιστη διατροφική καθοδήγηση για μια υγιή ζωή, χωρίς καρδιαγγειακή νόσο και άλλες χρόνιες ασθένειες, θα εξατομικεύεται, ανάλογα με τον αρχικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, το γενετικό υπόβαθρο, τις επιγενετικές τροποποιήσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα τα μέταλλα και οι βιταμίνες, είναι απαραίτητα για πολλές κυτταρικές και μοριακές βιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Συστατικά όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο είναι τα κύρια στοιχεία για τη φυσιολογική λειτουργία του μυοκαρδίου. Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της απορρόφησης, του μεταβολισμού και της απέκκρισης αυτών των στοιχείων είτε εγγενώς είτε κατά τη διάρκεια μιας νόσου μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία.

Κατανάλωση αλατιού

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και επακόλουθο αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε <2 g, που αντιστοιχεί σε 5 g αλατιού, για ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση.

Σε ενηλίκους με υπέρταση που καταναλώνουν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, τα υποκατάστατα αλατιού που αντικαθιστούν μέρος του αλατιού με χλωριούχο κάλιο είναι προτιμότερα. Το ίδιο επίπεδο περιορισμού αλατιού, μικρότερη από 5 g πρόσληψης ημερησίως, συνιστάται για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες.

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη σε γενικό πληθυσμό από 21 χώρες, μετά από 8 χρόνια παρακολούθησης, έδειξε θετική συσχέτιση μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων με την πρόσληψη νατρίου μόνο σε κοινότητες όπου η μέση πρόσληψη νατρίου ήταν >5 g την ημέρα. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση για μέση πρόσληψη νατρίου 4,7 g, ενώ αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ CVD και πρόσληψης αλατιού παρατηρήθηκε για μέση πρόσληψη νατρίου 4 g/ημέρα, με τους συγγραφείς να προτείνουν ότι οι πολιτικές περιορισμού του αλατιού μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για την κοινότητες με την υψηλότερη πρόσληψη νατρίου από τις άλλες.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη ανάλυση της σχέσης της πρόσληψης αλατιού με το προσδόκιμο ζωής από 181 χώρες παγκοσμίως, έδειξε μια θετική συσχέτιση της πρόσληψης νατρίου με το προσδόκιμο ζωής και μια αντίστροφη συσχέτιση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα που υποδηλώνει ότι το διαιτητικό νάτριο μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρός ένοχος για ανεπιθύμητα συμβάντα όπως πίστευαν παλαιότερα.

Ο ρόλος του μαγνήσιου

Το μαγνήσιο, ο φυσιολογικός αναστολέας ασβεστίου της φύσης, είναι θεμελιώδες για τη λειτουργία του μυοκαρδίου και την καρδιαγγειακή υγεία. Στη μελέτη Framingham Offspring, υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου και καλίου, σε συνδυασμό με αμετάβλητη πρόσληψη νατρίου, συσχετίστηκε με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπλέον, σε μια ανάλυση τυχαιοποίησης, γενετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου βρέθηκε ότι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοεμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μαγνήσιο έχει εμπλακεί στην παθοφυσιολογία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη και της κολπικής μαρμαρυγής, ενώ το έλλειμμά του μπορεί να επιταχύνει την καρδιαγγειακή γήρανση μέσω του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονώδους ενεργοποίησης.

Αν και η πρόσληψη καλίου ενθαρρύνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεν υπάρχουν συστάσεις για τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Οι βιταμίνες, ειδικά αυτές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως οι βιταμίνες C, E και D, σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, η προγνωστική σημασία των συμπληρωμάτων βιταμινών είναι αμφισβητήσιμη.

Στο παρελθόν, αρκετές προοπτικές μελέτες κοόρτης που διερεύνησαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης C και βιταμίνης Ε στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η βιταμίνη D, μια βιταμίνη με πλειοτροπικά αποτελέσματα, είναι ευεργετική για την καρδιομεταβολική υγεία. Πράγματι, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη και διαταραχών των λιπιδίων, ενώ σχετίζεται με κακή καρδιαγγειακή πρόγνωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων