Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που έχει στην ψυχική υγεία εφήβων η παρακολούθηση σύντομων video φύσης.
Έφηβοι που εκτέθηκαν σε video με φυσικά τοπία είχαν βελτίωση στο στρες, στη διάθεση, ήταν πιο χαλαροί και είχαν καλύτερη σύνδεση με τη φύση.
Τα ευρήματα στηρίζουν παρεμβάσεις με βάση τη φύση ως εύκολα προσβάσιμα προληπτικά μέτρα για καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Η έρευνα χρησιμοποίησε σύντομα video, διάρκειας 6 λεπτών, για να αξιολογήσει την επίδραση της έκθεσης στον περίπατο στη φύση σε σύγκριση με αστικό περιβάλλον όσον αφορά την πρόκληση θετικών αποτελεσμάτων στην ψυχική υγεία. Συμμετείχαν 75 έφηβοι 18-25 ετών.
Η πρώτη ομάδα εκτέθηκε σε video διάρκειας 6 λεπτών με μπλε και πράσινα φυσικά τοπία, ήχους νερού και κελαηδίσματα. Η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε video με το μετρό του Λονδίνου. Περιλάμβανε θορυβώδεις ήχους, πυκνό πλήθος και ηχητικές ανακοινώσεις.
Το στρες στην πρώτη ομάδα βελτιώθηκε σημαντικά έναντι της ομάδας ελέγχου σε σύγκριση με τις τιμές πριν την έναρξη. Τα αποτελέσματα ήταν διαρκείας και βελτιώνονταν με κάθε επόμενη συνεδρία.
Τα επίπεδα χαλάρωσης βελτιώθηκαν επίσης στην πρώτη ομάδα αμέσως μετά την έκθεση στο video.
Ενώ δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αλλαγή από την έναρξη στην έκθεση της ομάδας ελέγχου, σημαντική βελτίωση στη διάθεση παρατηρήθηκε στην ομάδα που εκτέθηκε στο video της φύσης αμέσως μετά το πείραμα.
Η αξιολόγηση του μηρυκασμού στην κατάθλιψη δεν μπόρεσε να εντοπίσει διαφορές στο αποτέλεσμα μετά τις παρεμβάσεις.
Η προσοχή βελτιώθηκε στην πρώτη ομάδα έναντι της ομάδας ελέγχου.
Με την εξαίρεση του μηρυκασμού, έκθεση σε ψηφιακό περίπατο στη φύση διάρκειας 6 λεπιών οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην προσοχή, τη διάθεση και τη χαλάρωση, καθώς και σε μακρά μείωση του στρες.
Οι συνδέσεις με τη φύση και η πνευματικότητα επίσης βελτιώθηκαν σε συμμετέχοντες που είδαν το video με τη φύση έναντι όσων είδαν το video της πόλης.
Καθώς τα video μπορούν να μοιραστούν, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις είναι προσβάσιμες ακόμα και σε ασθενείς που δεν θα μπορούσαν αλλιώς να συνδεθούν με τη φύση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}