Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν βιώνουμε στρες. Εκείνη τη στιγμή, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο: Στέλνει το σήμα σε ολόκληρο το σώμα μας ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, βοηθώντας μας να πάρουμε άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις για την διαχείριση του προβλήματος. Συνεπώς, η κορτιζόλη δεν είναι κάτι κακό από μόνη της.

Μπορεί να γίνει, όμως, αν τα επίπεδα του στρες μας είναι συνεχή και εκτός ελέγχου. Τα σταθερά ανεβασμένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό αυξάνουν τη φλεγμονή, ανοίγοντας την πόρτα σε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Πώς θα καταφέρουμε να ρίξουμε φυσικά τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, λοιπόν;

Με το να ρίξουμε τα επίπεδα του στρες μας, αλλά αυτό είναι πολύ γενικό. Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο και ας χτυπήσουμε με ένα σμπάρο, δυο (και περισσότερα, βασικά) τρυγόνια.

Με καλύτερη διατροφή

Αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένας καλύτερος μεταβολισμός βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Έρευνες έχουν βρει συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης τροφών με πολλές θερμίδες και της άμεσης αύξησης της κορτιζόλης. Από την άλλη μεριά, και η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να διαταράξει την κορτιζόλη.

Με περισσότερη γυμναστική

Οποιαδήποτε μορφή κίνησης και άσκησης θα έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του στρες, άρα και των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό σας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να κάνετε τη γυμναστική σας κάπου στη φύση, όπως μια πεζοπορία σε πάρκο ή με το να πάτε στην παραλία για κολύμπι.

Με το να καταγράψετε αυτά που νιώθετε

Το στρες μαζεύεται μέσα μας και πρέπει να εκτονωθεί κάπως. Και ενώ η γυμναστική είναι καλός τρόπος, δεν είναι για όλες τις ώρες (π.χ. τις νυχτερινές) και δεν πρέπει να το παρακάνετε επίσης. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να εκφράσετε τα άβολα συναισθήματά σας, και η καταγραφή τους σε ένα ημερολόγιο είναι από τις πιο αποτελεσματικές. Δεν χρειάζεται να το νιώθετε σαν κάτι παιδιάστικο – μπορείτε απλώς να καταγράφετε σκέψεις που είχατε μέσα στην ημέρα και σάς προβλημάτισαν. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι θα έχετε δημιουργήσει ένα σημείο για να εκφράζεστε και να λύνετε προβλήματα με λογική και χωρίς να σας φαίνεται βουνό, όπως πολλές φορές μπορεί να φανεί ένα πρόβλημα στον στρεσαρισμένο (μεσημεριανό, συνήθως) εγκέφαλό μας.

Με το να μιλήσετε με έμπιστα άτομα

Και δεν εννοούμε να μιλήσετε αποκλειστικά για τους προβληματισμούς σας – αν και μπορεί να είναι υπέροχα ανακουφιστικό, ή να οδηγήσει σε δύσκολες αλλά πολύ παραγωγικές συζητήσεις. Παρ’ όλα αυτά, όλος ο χρόνος που περνάτε με άτομα που νοιάζεστε και σας νοιάζονται είναι καλός για την ψυχική σας υγεία. Επενδύστε περισσότερο στις υγιείς σας σχέσεις και προσπαθήστε να περνάτε λιγότερο χρόνο με άτομα που σας περιπλέκουν ή σας εντείνουν το στρες.

Με το να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Ο ύπνος μας είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να καταστραφούν λόγω του στρες, και αυτό ξεκινά αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό μας, οι οποίες φέρνουν όλο και χειρότερα αποτελέσματα. Ο κακός και μη επαρκής ύπνος δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας με κάθε πιθανό τρόπο, συνεπώς είναι από τα πράγματα που πρέπει να φροντίσετε να διορθώσετε. Προσπαθήστε  να ξεκινήσετε μια τακτική και χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, αποφεύγοντας τις οθόνες και ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή διαβάζοντας κάτι. Ένα χλιαρό μπάνιο επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Ασχοληθείτε με την τέχνη

Είτε ως θεατής, είτε ως δημιουργός. Το ότι ένα καλό έργο τέχνης (από μια ταινία ή παράσταση, μέχρι μια συναυλία μέχρι μια έκθεση με πίνακες ή γλυπτά) μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση ή να σας προσφέρει διαφορετική οπτική γωνία στα προβλήματά σας είναι γνωστό. Στη χειρότερη, ακόμα και αν δεν έχει τόσα οφέλη για εσάς (επειδή, π.χ. δεν καταναλώσατε τέχνη που σας άρεσε και τόσο) ψυχολογικά, μάλλον ήταν λίγος επιπλέον χρόνος που δεν σκεφτόσασταν το στρες σας. Απο την άλλη μεριά, το να δημιουργήσετε οι ίδιοι τέχνη για να χαλαρώσετε ή να εκφράσετε τα άγχη σας (ή, μάλλον, και τα δύο ταυτόχρονα) είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Και θα είναι και ιδιαίτερα παραγωγικός χρόνος με τον εαυτό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού