Επιστήμη & Ζωή

Χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ζητά τον άμεσο περιορισμό των χημικών ουσιών στις συσκευασίες των τροφίμων, στα μαγειρικά σκεύη και στα σκεύη αποθήκευσης τροφίμων.


Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023, 15:39

Τον Οκτώβριο του 2022, μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών διεξήγαγαν έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία), για να διαπιστώσουν την εμπειρία, τις γνώσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, για τους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσουν οι συσκευασίες τροφίμων, τα μαγειρικά σκεύη και τα σκεύη αποθήκευσης τροφίμων, στην υγεία των καταναλωτών. Η έρευνα έδειξε:


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2017, ανέλαβε την πρωτοβουλία HBM4EU, για την παρακολούθηση της ανθρώπινης βιολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στις ουσίες  PFAS (υπερφθοριωμένες  αλκαλιωμένες ουσίες), αποτελεί συλλογική προσπάθεια 30 χωρών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράγει γνώση, για την ασφαλή διαχείριση των χημικών ουσιών και προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, για την πραγματική έκθεση των πολιτών, στις χημικές ουσίες, προστατεύοντας την ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη. Οι υπερφθοριωμένες  αλκαλιωμένες ουσίες PFAS περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται, με την πάροδο του χρόνου, στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση, για τον περιορισμό όλων ουσιών, από όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, επιτρέποντας, όμως, μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών, από τη στιγμή που εγκριθεί η πρότασή της.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ζητά τον άμεσο περιορισμό των χημικών ουσιών στις συσκευασίες των τροφίμων, στα μαγειρικά σκεύη και στα σκεύη αποθήκευσης τροφίμων ταυτόχρονα συμβουλεύει τους καταναλωτές:

Τα φθαρμένα σκεύη μαγειρικής τα πετάμε αμέσως.
Δε χρησιμοποιούμε τις συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης, ξανά και ξανά, για αποθήκευση τροφίμων.
Προτιμούμε σκεύη αποθήκευσης τροφίμων από ανοξείδωτο ατσάλι, ή γυαλί.
Όταν αγοράζουμε σκεύη μαγειρικής, ή αποθήκευσης τροφίμων, ή γενικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, πρέπει να αναζητήσουμε ενδείξεις, όπως τη φράση «για επαφή με τρόφιμα», ή την ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση τους, όπως «μηχανή του καφέ», «φιάλη κρασιού» κ.λπ., ή το σύμβολο με το ποτήρι και το πιρούνι.

Πηγές:
ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων