Μια μελέτη υπό την καθοδήγηση της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης δείχνει ένα διαρκές πλεονέκτημα επιβίωσης της λεγόμενης αντι-αγγειογενετικής θεραπείας σε περίπτωση υποτροπής του πιο κοινού κακοήθους όγκου του εγκεφάλου στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Αυτή η μορφή θεραπείας καταπολεμά τον καρκίνο παρεμβαίνοντας κυρίως στο περιβάλλον του. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διαθέσιμη καμία θεραπευτική επιλογή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό "JAMA Oncology".
Τα μυελοβλαστώματα ευθύνονται για περίπου το 20% όλων των όγκων του εγκεφάλου στα παιδιά. Στο ένα τέταρτο περίπου των περιπτώσεων, ο όγκος υποτροπιάζει παρά τη χειρουργική επέμβαση, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.
Από το 2006, η Πανεπιστημιακή Κλινική Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής χορηγεί μια μετρονομική (καθημερινή λήψη φαρμάκων σε χαμηλή δόση) αντι-αγγειογενετική φαρμακευτική θεραπεία.
Αυτή εμποδίζει τον όγκο να μπορέσει να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, τα οποία και χρειάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
"Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση στην υποτροπή είναι ελκυστική στο ότι δεν επιτίθεται πρωτίστως στον ίδιο τον όγκο, αλλά στο περιβάλλον του, το λεγόμενο "μικροπεριβάλλον", και με τον τρόπο αυτό ο όγκος λιμοκτονεί, να το πούμε έτσι", αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης MEMMAT, Andreas Peyrl.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι είτε χημειοθεραπευτικά χαμηλών δόσεων, αλλά και φάρμακα από άλλους τομείς, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη ρευματολογία ή για τη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Η από του στόματος και ενδοφλέβια θεραπεία ενισχύεται από ενδοκοιλιακά χημειοθεραπευτικά, τα οποία εγχέονται απευθείας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Η μελέτη καταγράφει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ασθενείς με υποτροπή του μυελοβλαστώματος που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε ακτινοβολία Το ένα τέταρτο των ασθενών παρουσιάζει μακροχρόνια επιβίωση άνω των πέντε ετών. Με προηγούμενες θεραπείες, υπήρχε μόνο σποραδική μεγαλύτερη επιβίωση.
"Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά και για πρώτη φορά μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία", καταλήγει ο Andreas Peyrl.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}