Σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου. Ο ΠΟΥ έχει μελετήσει τη μακροχρόνια επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και κατέταξε τα πεδία από τα κινητά τηλέφωνα ως "πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο" (κατηγορία 2Β) το 2011.

Αυτή η κατηγορία υποδηλώνει ότι, αν και υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή σχέση, τα δεδομένα είναι περιορισμένα και η σύνδεση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ δρ Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και  Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), παραθέτουν τα κυριότερα σημεία της έρευνας.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία σε μορφή ραδιοκυμάτων, και ενώ έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία, τα αποτελέσματα είναι ασαφή και δεν επιβεβαιώνουν μια άμεση αιτιώδη σχέση με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, δεν έχουν δείξει αύξηση των ποσοστών καρκίνου του εγκεφάλου παρά την ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να μην υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου.

Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς φορείς υγείας έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζήτησαν πρόσθετη έρευνα.

Στην πρόσφατη ανασκόπηση, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα 63 μελετών που διεξήχθησαν μεταξύ 1994 και 2022 στις οποίες συμμετείχαν ενήλικες και παιδιατρικοί ασθενείς. Αξιολόγησαν εάν οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, βρεφικές οθόνες και ραντάρ συνέβαλαν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου, λευχαιμίας και καρκίνου της υπόφυσης και των σιελογόνων αδένων.

Παρά τη σημαντική αύξηση της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του εγκεφάλου. Τα ευρήματα αυτά ισχύουν για άτομα που αφιέρωσαν μεγάλες χρονικές περιόδους σε τηλεφωνικές κλήσεις και για όσους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Η συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ ζήτησε να επανεκτιμηθεί η ταξινόμηση 2Β ως αποτέλεσμα των νέων δεδομένων. Η ταξινόμηση αξιολογήθηκε τελευταία φορά το 2011. Η αξιολόγηση του οργανισμού αναμένεται να δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Πηγές:
ΕΚΠΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενημερωτική δράση για την υπογονιμότητα στην Αστυπάλαια
Η CSL Behring παρουσιάζει την εκστρατεία ''Οδύσσεια'' και ρίχνει φως στο κληρονομικό αγγειοοίδημα
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον έρπητα ζωστήρα