Τα παιδιά βοηθιούνται πολύ από τον καλό και ευχάριστο ύπνο. Πολύ σημαντική είνια η αξία του νυχτερινού ύπνου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν βελτιώσεις στους ακόλουθους τομείς:
- Προσοχή
- Συμπεριφορά
- Μάθηση
- Μνήμη
- Ψυχική και σωματική υγεία
Ο καλός νυχτερινός ύπνος των παιδιών θα πρέπει να προωθείται μέσω της καλής υγιεινής του ύπνου και των αλλαγών στη συμπεριφορά τους σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να εξακολουθούν να υποφέρουν από περιστασιακή αϋπνία.
Εάν η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και οι αλλαγές στη συμπεριφορά από μόνες τους ήταν αναποτελεσματικές και άλλες ιατρικές αιτίες αϋπνίας έχουν αποκλειστεί από επαγγελματία υγείας (γιατρό, φαρμακοποιό ή παιδίατρο), η χορήγηση ενός συμπληρώματος με βάση τη μελατονίνη μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να βοηθηθούν τα παιδιά να επιστρέψουν σε μια υγιή ρουτίνα ύπνου.
Η χρήση της μελατονίνης, η ορμόνη του ύπνου, ως συμπλήρωμα διατροφής έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για τον γενικό πληθυσμό. Μικρές ποσότητες μελατονίνης δεν προκαλούν υπνηλία την επόμενη ημέρα και δεν υπάρχει φαινόμενο εθισμού.
Η μελατονίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της καλής υγιεινής του ύπνου, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερο ύπνο.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα.
- Φιστίκια
- μανιτάρια
- βατόμουρα
Η διάρκεια ύπνου των νεογνών και των παιδιών
Σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων, η διάρκεια ύπνου ενός παιδιού ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας.
Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται περίπου 15 έως 18 ώρες την ημέρα, αλλά μόνο σε σύντομα χρονικά διαστήματα δύο έως τεσσάρων ωρών. Τα πρόωρα μωρά μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο, ενώ τα μωρά με κολικούς λιγότερο.
Από την ηλικία των 6 εβδομάδων μέχρι τους 3 μήνες, το μωρό αρχίζει να αποκτά κάποια ρουτίνα ύπνου. Αυξάνεται η διάρκεια του ύπνου από τέσσερις έως έξι ώρες και σιγά-σιγά ο ύπνος μεταφέρεται το βράδυ και μπορεί κάπως το βρέφος να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα, ενώ συνολικά κοιμούνται 14-16 ώρες. Είναι γνωστό ότι στα νεογέννητα δεν λειτουργεί ακόμη εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που εξαρτάται από τον κύκλο έκκρισης των ορμονών (λέγεται και κιρκαδικός ρυθμός). Η ρουτίνα του ύπνου τους δεν σχετίζεται ακόμα με το φως της ημέρας. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου ρουτίνα ύπνου.
Από τους 4 μέχρι τους 12 μήνες τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται 12-15 ώρες. Η καθιέρωση υγιεινών συνηθειών ύπνου είναι ένας πρωταρχικός στόχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς το μωρό είναι τώρα πολύ πιο κοινωνικό και τα πρότυπα ύπνου του πιο κοντά στου ενήλικα.
Τα μωρά αυτής της ηλικίας, συνήθως έχουν τρεις ημερήσιους μικρούς ύπνους και πέφτουν στους δύο μετά τους 6 μήνες, ενώ είναι πλέον ικανά να κοιμούνται όλη τη νύχτα. Η καθιέρωση κανονικών ημερήσιων σύντομων ύπνων συμβαίνει γενικά στο τελευταίο μέρος αυτού του χρονικού πλαισίου, καθώς οι βιολογικοί ρυθμοί ωριμάζουν. Ο μεσημεριανός ύπνος συνήθως ξεκινά στις 9-10 το πρωί και διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ ο απογευματινός ξεκινά γύρω στις 2 μ.μ. και διαρκεί μία με δύο ώρες.
Μεγαλώνοντας το παιδί και γύρω στην ηλικία των 18 μηνών θα αποχωριστεί τον μεσημεριανό σύντομο ύπνο και θα μείνει μόνο με τον απογευματινό. Έτσι στην ηλικία από 1-3 χρόνων θα κοιμάται περίπου 12-14 ώρες από τις οποίες 2 ώρες το απόγευμα και τις υπόλοιπες το βράδυ.
Μεταξύ 3 και 6 χρόνων τα παιδιά συνήθως πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 7 και 9 μ.μ. και ξυπνούν γύρω στις 6 με 8 π.μ., ενώ συνολικά κοιμούνται 10-12 ώρες το 24ωρο.
Στην ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να έχουν ένα απογευματινό σύντομο ύπνο, ενώ στην ηλικία των 5 ετών, τα περισσότερα τον σταματούν. Στις ηλικίες αυτές συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα ύπνου.
Στις ηλικίες 7-12 χρόνων αυξάνονται οι κοινωνικές, σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες και οι ώρες ύπνου μεταφέρονται σταδιακά πιο αργά, έτσι ώστε στην ηλικία των 12 χρόνων να πηγαίνουν για ύπνο περίπου στις 9 μ.μ με ένα μέσο όρο ύπνου γύρω στις 9-10 ώρες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}