Το αλκοόλ, η κατάθλιψη και η έλλειψη βιταμίνης D ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια πρώιμης έναρξης, αναφέρει νέα έρευνα.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 15 παράγοντες κινδύνου και εντόπισε γενετική προδιάθεση και επιρροές από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα άνοιας πρώιμης έναρξης. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την κοινωνική απομόνωση, την απώλεια ακοής και την καρδιακή νόσο.
Η έρευνα σε 350.000 Bρετανούς είναι η πιο εκτεταμένη του είδους της και αμφισβητεί την πεποίθηση ότι τα γενετικά είναι τα μόνα αίτια της πάθησης. Αυξάνει τις ελπίδες ότι η στόχευση των παραγόντων υγείας και του τρόπου ζωής που εντοπίστηκαν θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου σε νεότερους ανθρώπους.
Η έρευνα του University of Exeter και του Maastricht University, παρακολούθησε 350.000 ανθρώπους κάτω των 65 ετών από τη μελέτη της UK Biobank και αξιολόγησε διάφορους παράγοντες κινδύνου.
Η έρευνα έδειξε ότι χαμηλότερη επίσημη εκπαίδευση, χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, γενετικές ποικιλομορφίες, παράγοντες του τρόπου ζωής- όπως διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ και κοινωνική απομόνωση- συνδέονταν με άνοια πρώιμης έναρξης.
Επιπλέον, θέματα υγείας όπως έλλειψη βιταμίνης D, κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακουστική βλάβη και καρδιοπάθεια, φάνηκε πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Ο καθηγητής David Llewellyn, δήλωσε ότι για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου αυτής της πάθησης στοχεύοντας διάφορους παράγοντες.
Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ θεμάτων ψυχικής υγείας και άνοιας πρώιμης έναρξης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.
Πηγές:
JAMA Neurology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}