Διατροφή

Τι μας προσφέρουν τα μωβ τρόφιμα

Λέμε συχνά πως η διατροφή μας πρέπει να είναι πολύχρωμη. Γιατί όμως; Τι σημαίνει το χρώμα της τροφής που καταναλώνουμε;


Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024, 14:00
Τροποποίηση: 06/01/2024, 14:00

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Ακούμε πολύ συχνά ότι πρέπει να φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι πολύχρωμα. Αυτό είναι επειδή κάθε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά προκύπτει από διαφορετικές ουσίες, πολλές από τις οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όσο περισσότερες και πιο διαφορετικές τρώμε, τόσο πιο ενισχυμένες είναι οι άμυνες του οργανισμού μας.

Το μωβ χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά προέρχεται συνήθως από τις ανθοκυανίνες. Είναι συστατικά που το σώμα μας δεν έχει ανάγκη για να λειτουργήσει, αλλά η δράση τους βοηθάει το σύστημά μας να δουλεύει πιο αποτελεσματικά απέναντι σε ασθένειες. Αυτές είναι μερικές τροφές που θα μας προσφέρουν άφθονες ανθοκυανίνες, καθώς και τα οφέλη που έχει η κάθε μία τους.

Δαμάσκηνα

Φροντίστε να τα τρώτε ώριμα για να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα απορροφήσιμων συστατικών. Τα δαμάσκηνα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Η φλούδα τους περιέχει 20 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το υπόλοιπο φρούτο, οπότε απολαύστε τα συχνά.

Μούρα

Τα μούρα όλων των ειδών είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, καθώς και σε φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι εξαιρετικά χαμηλή, που σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε συχνά και να τα χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε όγκο σε ένα γεύμα, χωρίς περιττό φούσκωμα.

Μωβ πατάτες

Η περιεκτικότητα μίας μωβ πατάτας (μέσα και έξω) σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με μια απλή πατάτα είναι πάνω από διπλάσια. Και εκτός αυτού, η πατάτα είναι πολύ καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης C και φυτικών ινών.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αποδεδειγμένες ιδιότητες εναντίον της υπέρτασης.

Σταφύλια

Τα σκούρα σταφύλια θα σας προσφέρουν μια μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων η ρεσβερατρόλη, η οποία προστατεύει τα κύτταρά μας από διάφορες βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Μωβ κουνουπίδι

Μην σας ξενίσει - το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει χρώμα το κουνουπίδι είναι ένα γονίδιο που του λέει να συγκεντρώσει περισσότερες ανθοκυανίνες. Κατά τ' άλλα είναι το γνωστό σε όλους μας λαχανικό: Με τεράστια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Μωβ καρότα

Αποκτούν ανθοκυανίνες, αλλά δεν χάνουν και την β-καροτίνη τους, που σημαίνει ότι τα μωβ καρότα μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Κόκκινο λάχανο

Είναι από τα πιο κλασικά λαχανικά αυτού του χρώματος, και τα οφέλη του είναι γνωστά: Το λάχανο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, κάτι που το καθιστά εξαιρετικό για τον μεταβολισμό μας. Αν το μαγειρέψετε ελαφρώς, οι ανθοκυανίνες του θα είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων