Ενώ οι άστεγοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο, υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και δομών για στοχευμένη πρόληψη του καρκίνου. Οι άστεγοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο σε σχέση με τον πληθυσμό που στεγάζεται.
Διεθνής ομάδα με επικεφαλής τους Igor Grabovac και Maren Jeleff από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni της Βιέννης αξιολόγησε τις προκλήσεις υγείας αυτής της πληθυσμιακής ομάδας για πρώτη φορά, προκειμένου να δημιουργήσει μια επιστημονικά έγκυρη βάση για την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.
Αναλύοντας 40 μελέτες σχετικά με πτυχές του θέματος, κατέστη δυνατό για πρώτη φορά να αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη γνώση των πολλών παραγόντων που καθορίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης του καρκίνου για άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης.
«Συλλέξαμε συστηματικά τα ευρήματα τόσο για τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου όσο και για τα εμπόδια στην πρόληψη του καρκίνου σε άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Igor Grabovac (Τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο MedUni Vienna).
Εκτός από την προφανή εστίαση των αστέγων σε βασικές ανάγκες, όπως φαγητό και ασφαλές μέρος για ύπνο, τα ελλείμματα στην πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνουν την έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ή την έλλειψη υποδομών και ιδιωτικότητας για προετοιμασία για εξετάσεις. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι αρνητικές εμπειρίες με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό μπορούν επίσης να αποτελέσουν εμπόδιο.
Το σεξουαλικό τραύμα, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την επικριτική αγωγή κατά τη διάρκεια του τεστ PAP για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οδηγεί στη μη χρήση ή τη μη χρήση των υπηρεσιών προσυμπτωματικού ελέγχου.
«Αντίθετα, οι σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες που βιώνουν έλλειψη στέγης ήταν πρόθυμες να κάνουν ένα τεστ PAP εάν είχαν σχέση εμπιστοσύνης με τον πάροχο και λάμβαναν ευαίσθητη φροντίδα», σημείωσε η Maren Jeleff (Τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης).
Το πόσα άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης χρησιμοποιούν ή είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν καταγράφεται. Όπως δείχνουν μελέτες, για παράδειγμα, στην περίπτωση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου στις ΗΠΑ, λιγότερο από το 50% αυτής της ομάδας έχει πρόσβαση σε αυτόν.
Καθώς η έγκαιρη ανίχνευση είναι ουσιαστική για την πρόγνωση του καρκίνου ειδικότερα, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη σε αυτήν την ομάδα.
Το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μεταξύ των αστέγων είναι διπλάσια από ό,τι στον πληθυσμό που στεγάζεται μπορεί να εξηγηθεί από τον υψηλότερο επιπολασμό παραγόντων κινδύνου.
Η κατάχρηση ουσιών, ιδιαίτερα ο καπνός και το αλκοόλ, οι σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου και η αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το ηλιακό φως ή οι ρύποι, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτήν την ομάδα.
"Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν αστεγία εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Συνεπώς, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μέτρα πρόληψης προσαρμοσμένα στις συνθήκες διαβίωσης και τις εμπειρίες αυτής της ομάδας", δήλωσε ο Igor Grabovac.
Η ανασκόπηση διεξήχθη ως μέρος του project της ΕΕ "CANCERLESS" (Πρόληψη του καρκίνου και έγκαιρη ανίχνευση μεταξύ του πληθυσμού αστέγων στην Ευρώπη: Συν-προσαρμογή και εφαρμογή του Μοντέλου Πλοήγησης Υγείας), του οποίου ηγείται επίσης ο Grabovac.
Πηγές:
The Lancet Public Health.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}