Σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη είναι πιθανό χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη να προβλεφθεί εντός εβδομάδας αν θα έχει αποτέλεσμα ένα αντικαταθλιπτικό.
Με τη βοήθεια αλγόριθμου, απεικονιστικής εξέτασης εγκεφάλου και κλινικών πληροφοριών για έναν ασθενή, ερευνητές του Amsterdam UMC και του Radboudumc μπορούσαν να διαπιστώσουν έως 8 εβδομάδες πιο γρήγορα αν το χάπι θα δρούσε.
Η Liesbeth Reneman δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικά νεα για τους ασθενείς. Συνήθως χρειάζονται 6-8 εβδομάδες πριν γίνει γνωστό αν θα έχει αποτέλεσμα ένα αντικαταθλιπτικό.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν θα μπορούσαν να προβλέψουν την επίδραση του αντικαταθλιπτικού sertraline.
Σε προηγούμενη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, ερευνητές εστίασαν σε μαγνητικές τομογραφίες και κλινικά στοιχεία 229 ασθενών με μείζονα κατάθλιψη πριν και μετά από μια εβδομάδα αγωγής με sertraline ή placebo.
Οι ερευνητές του Άμστερνταμ, στη συνέχεια ανέπτυξαν και εφάρμοσαν αλγόριθμο στα στοιχεία, για να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να προβλέψουν την απόκριση στη θεραπεία με το sertraline.
Η ανάλυση έδειξε ότι το 1/3 των ασθενών θα ανταποκρινόταν στο φάρμακο και τα 2/3 όχι. Με αυτή τη μέθοδο, δήλωσε η ερευνήτρια, μπορούμε να εμποδίσουμε τα 2/3 του αριθμού των ‘’εσφαλμένων’’ συνταγογραφήσεων του φαρμάκου και να προσφέρουμε καλύτερη περίθαλψη στον ασθενή. Επειδή το φάρμακο έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο αλγόριθμος υπέδειξε ότι ροή αίματος στον πρόσθιο κυκλικό φλοιό θα μπορούσε να προβλέπει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Και στη δεύτερη μέτρηση, μια εβδομάδα μετά την έναρξη, η ένταση των συμπτωμάτων ήταν επιπλέον προγνωστική.
Μελλοντικά, η νέα μέθοδος μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε καλύτερα προσαρμοσμένη αγωγή στον ασθενή.
Προσεχώς, οι ερευνητές θα βελτιώσουν τον αλγόριθμο προσθέτοντας επιπλέον πληροφορίες.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Psychiatry.
Πηγές:
American Journal of Psychiatry.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}