Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το Safety Gate, το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα. Η έκθεση αφορά τις προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν το 2023, καθώς και τα σχετικά επακόλουθα μέτρα που έλαβαν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Το 2023 τα καλλυντικά ήταν το είδος προϊόντων που κοινοποιήθηκε πιο συχνά απ’ οποιοδήποτε άλλο ως επικίνδυνο για την υγεία. Πέρυσι καταχωρίστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προειδοποιήσεων από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος το 2003, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αποτελεσματικότητά του και τον καίριο ρόλο του, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η ασφάλεια των προϊόντων αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της προστασίας των καταναλωτών. Σήμερα, τα αγαθά που μας περιβάλλουν, ακόμη και τα πιο συνηθισμένα, είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων διαδικασιών, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς. Με την πάροδο των ετών, αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο μέσο για την αντιμετώπιση της παρουσίας επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά μας και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων που προσφέρονται προς πώληση. Ο αριθμός ρεκόρ των προειδοποιήσεων στο Safety Gate αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας και των εργαλείων μας, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με την επικείμενη εφαρμογή του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων».
Από το 2003, το σύστημα Safety Gate κατέστησε δυνατή την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ / του ΕΟΧ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα μη εδώδιμα προϊόντα που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι εθνικές αρχές πρέπει να εξασφαλίζουν την κατάλληλη παρακολούθηση των εν λόγω προειδοποιήσεων. ώστε τα κοινοποιηθέντα επικίνδυνα προϊόντα να αποσύρονται από την αγορά.
Πηγές:
euro2day
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}