Τα καλλυντικά προϊόντα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα. Όπως έδειξε σε μελέτη του το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης, μπορούν να εισέλθουν χημικές αντιδράσεις με το όζον σε εσωτερικούς χώρους και να σχηματίσουν σωματίδια που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες.

Η έρευνα δεν μπορεί να απαντήσει στις συνέπειες για την υγεία από αυτό. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι αντίκτυπο έχει η καθημερινή πρόσληψη αυτών των σωματιδίων, έγραψε σήμερα το Πανεπιστήμιο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Environmental Science & Technology Letters", βασίζεται σε ανάλυση προϊόντων από "γνωστές μάρκες" που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη.

Οι ερευνητές της Λωζάνης ανέφεραν ότι ανέλυσαν ένα αποσμητικό σε μορφή ρολού, ένα αποσμητικό σπρέι, μια κρέμα χεριών, ένα άρωμα και ένα ξηρό σαμπουάν. Η ανάλυση των δεδομένων διήρκεσε δύο χρόνια.

Σε μια αρχική δοκιμή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα προϊόντα υπό κανονικές συνθήκες σε κλειστούς χώρους χωρίς όζον. Τα καλλυντικά απελευθέρωσαν πάνω από 200 πτητικές οργανικές ενώσεις.

Τα πιο συχνά ανιχνευόμενα μόρια ήταν η αιθανόλη και τα μονοτερπένια, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτά τα προϊόντα.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές πρόσθεσαν όζον.

Αυτό το αντιδραστικό αέριο είναι ευρέως διαδεδομένο στην ατμόσφαιρα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Διεισδύει σε κλειστά δωμάτια μέσω των παραθύρων ή των θυρών. Μπορεί επίσης να παραχθεί στους ίδιους τους χώρους, για παράδειγμα από λέιζερ ή τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Η αντίδραση με το όζον δεν απελευθέρωσε μόνο νέες πτητικές οργανικές ενώσεις, αλλά και νέα σωματίδια, ειδικά από το άρωμα και το σπρέι.

Το EPF Lausanne έγραψε για συγκεντρώσεις που μπορούν να βρεθούν σε έντονα μολυσμένες περιοχές, όπως το κέντρο της πόλης της Ζυρίχης.

Ορισμένα μόρια θα σχηματίσουν νέα σωματίδια που πήζουν σε νέα λεπτά σωματίδια που εισέρχονται εύκολα στους πνεύμονες, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Dusan Licina, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος με Ανθρώπινο Προσανατολισμό (Hobel) στο EPF Lausanne στο Freiburg.

"Δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως τις επιπτώσεις αυτών των ρύπων στην υγεία και μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς από ό,τι νομίζουμε", ανέφερε ο Dusan σε σχετική ανακοίνωση Χρειάζονται νέες τοξικολογικές μελέτες στον τομέα αυτό.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των καλλυντικών στον αέρα των εσωτερικών χώρων, το EPF Lausanne προτείνει στη μελέτη καλύτερο αερισμό και συστήματα καθαρισμού του αέρα για το όζον.

Ο Dusan συνιστά επίσης να εξετάζονται οι καταναλωτικές συνήθειες και να επιλέγονται φυσικές εναλλακτικές λύσεις που περιέχουν αρωματικές ενώσεις με χαμηλότερη χημική αντιδραστικότητα.

Θα είχε επίσης νόημα να ευαισθητοποιηθεί το προσωπικό που εργάζεται με ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Πηγές:
Environmental Science & Technology Letters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια