Το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσει γενικά λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που αυτό έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά, οι λόγοι γι' αυτό ήταν ως τώρα ασαφείς. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης περιέγραψε τώρα για πρώτη φορά τη νευρωνική οδό σηματοδότησης που μειώνει την πρόσληψη τροφής σε ζεστό καιρό.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για νέες θεραπείες για τη νοσογόνο παχυσαρκία και το ελλιπές βάρος, ανακοίνωσε χθες το Πανεπιστήμιο.
Όπως έδειξαν οι έρευνες σε ποντίκια, ο καταρράκτης σηματοδότησης ξεκινά από τον παραβραχιόνιο πυρήνα, τον "θερμοστάτη στο κεφάλι", ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αντίληψη της θερμοκρασίας.
"Στην περιοχή αυτή παρατηρήσαμε την ενεργοποίηση ειδικών κυττάρων στον εγκέφαλο ποντικών που εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου για μία ώρα", ανέφερε ο Tibor Harkany από το Κέντρο Ερευνών Εγκεφάλου του Παενπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης σε συνεργασία με τον Tamas L. Horvath από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale (ΗΠΑ).
Τα κύτταρα αυτά επεκτείνουν τις προβολές τους (άξονες) στον υποθάλαμο, όπου βρίσκονται οι νευρώνες που συντονίζουν την πρόσληψη τροφής.
Ωστόσο, τα σήματα δεν μεταδίδονται απευθείας σε αυτούς τους νευρώνες, αλλά μέσω εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται τανυκύτταρα. Τα τανυκύτταρα επενδύουν το τοίχωμα της τρίτης κοιλίας, μιας από τις τέσσερις κοιλότητες του εγκεφάλου. Απελευθερώνουν μόρια σηματοδότησης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό για να επικοινωνήσουν με απομακρυσμένους στόχους.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι προς τα έξω προβαλλόμενες δομές των τανυκυττάρων διεισδύουν στον εγκεφαλικό ιστό και τελικά έρχονται σε επαφή με τους νευρώνες που διεγείρουν την πρόσληψη τροφής. "Το μονοπάτι σηματοδότησης που ανακαλύψαμε δείχνει επομένως ότι η επίδραση της θερμότητας δεν επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού, όπως θεωρούταν μέχρι τώρα.
Αντίθετα, η απελευθέρωση ενός συγκεκριμένου αυξητικού παράγοντα αναστέλλει τη δραστηριότητα εκείνων των εγκεφαλικών κυττάρων που διεγείρουν την αναζήτηση και την πρόσληψη τροφής", εξήγησε ο Harkany.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας του πυρήνα μεταξύ 36,5 και 37,4 βαθμών είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός πυροδοτεί διάφορες αντιδράσεις όταν εκτίθεται σε οξεία ζέστη ή κρύο. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και θερμίδων είναι μία από αυτές τις στρατηγικές αντιμετώπισης σε υψηλές θερμοκρασίες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}