Ορισμένα από τα πιο θανατηφόρα βακτήρια αναζητούν και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, ένα φαινόμενο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και που οι ερευνητές αποκαλούν «βακτηριακό βαμπιρισμό».
Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Washington State University ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια έλκονται από τον ορό, ο οποίος περιέχει θρεπτικά συστατικά που τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως τροφή. Μία από τις χημικές ουσίες που έμοιαζαν ιδιαίτερα ελκυστικές για τα βακτήρια ήταν η σερίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο ανθρώπινο αίμα και είναι επίσης κοινό συστατικό σε ροφήματα πρωτεΐνης.
«Τα βακτήρια που μολύνουν το κυκλοφορικό μπορεί να είναι θανατηφόρα», είπε ο Arden Baylink. «Μάθαμε ότι μερικά από τα βακτήρια που προκαλούν συχνότερα λοιμώξεις του αίματος, στην πραγματικότητα εντοπίζουν μια χημική ουσία στο ανθρώπινο αίμα και κολυμπούν προς αυτήν».
Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τρεις τύποι βακτηρίων, η Salmonella enterica, η Escherichia coli και το Citrobacter koseri, έλκονται από τον ανθρώπινο ορό. Αυτά τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Αυτοί οι ασθενείς έχουν συχνά εντερική αιμορραγία που μπορεί να είναι σημείο εισόδου για τα βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος.
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μικροσκοπίου υψηλής ισχύος που σχεδιάστηκε από την Baylink, οι ερευνητές προσομοίωσαν την εντερική αιμορραγία με έγχυση μικροσκοπικών ποσοτήτων ανθρώπινου ορού και παρακολουθώντας την πορεία των βακτηρίων προς την πηγή. Η απόκριση είναι ταχεία — χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να βρουν τον ορό τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σαλμονέλα έχει έναν ειδικό υποδοχέα πρωτεΐνης που ονομάζεται Tsr και επιτρέπει στα βακτήρια να εντοπίζουν και να κολυμπούν προς τον ορό.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται κρυσταλλογραφία πρωτεΐνης, μπόρεσαν να δουν τα άτομα της πρωτεΐνης που αλληλεπιδρούν με τη σερίνη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σερίνη είναι μία από τις χημικές ουσίες που τα βακτήρια αντιλαμβάνονται και καταναλώνουν.
«Μαθαίνοντας πώς αυτά τα βακτήρια είναι σε θέση να ανιχνεύουν πηγές αίματος, στο μέλλον θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα που θα εμποδίζουν αυτή την ικανότητα.
Το εύρημα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, παρέχει νέες γνώσεις για το πώς εμφανίζονται οι λοιμώξεις του αίματος και πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν.
Πηγές:
eLife,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}