Επιστήμη & Ζωή

Οι τροφές που βελτιώνουν διάθεση και σκέψη σε ηλικιωμένους - Τι έδειξε μελέτη που έγινε στην Κρήτη

Ποιες διαφορές κατέγραψαν οι επιστήμονες στον πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών που αξιολόγησαν.


Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, 11:30

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Η κατανάλωση φρούτων και λευκού κρέατος μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική κατάσταση και τη διάθεση ηλικιωμένων ανδρών, αλλά όχι των γυναικών.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη με ελληνική συμμετοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και  δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition.

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της διατροφής στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό της περιοχής των Χανίων.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η γνωστική κατάσταση και η κατάσταση της διάθεσης επηρεάζουν τόσο τις προσωπικές όσο και τις κοινωνικές καθημερινές δραστηριότητες, με μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η γνωστική κατάσταση αξιολογήθηκε σε 101 ηλικιωμένα άτομα μέσω της εξέτασης Mini-Mental State Examination (MMSE) και η διάθεση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Άγχους και Κατάθλιψης (HADS).

Η διατροφική κατάσταση αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες.

Έγινε πολυμεταβλητή στατιστική ανάλυση, με προσαρμογή ως προς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, την εκπαίδευση και τη συννοσηρότητα.

Αποτελέσματα

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, στους άνδρες προέκυψε μία θετική συσχέτιση από την κατανάλωση λαχανικών και αρνητική συσχέτιση με την κατανάλωση πατάτας

Καταγράφηκε, επίσης, μία προστατευτική επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση από το κρέας κοτόπουλου, ψαριών, φρούτων, δημητριακών και τυριού.

Μεταξύ των γυναικών δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση γνωστικής κατάστασης και διάθεσης με οποιοδήποτε τρόφιμο, ενώ βρέθηκε επιζήμια επίδραση της κατανάλωσης λαχανικών.

Η επιστημονική ομάδα σχολιάζει πως μία διατροφή που είναι βασισμένη στα λαχανικά - με αξιοσημείωτη εξαίρεση τα φρούτα και τα όσπρια - συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική κατάσταση στους άνδρες, αν και όχι στις γυναίκες.

Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, καθώς και ψαριών, κρέατος κοτόπουλου και τυριού μεταξύ των ανδρών συσχετίστηκε με καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η επαρκής παροχή πρωτεΐνης μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων