Πολλά από τα οφέλη του καφέ για την υγεία οφείλονται στα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει. Ο καφές είναι ένα ρόφημα φυτικής προέλευσης και, όπως και άλλες φυτικές τροφές, περιέχει φυτοχημικά και πολυφαινόλες, περισσότερα μάλιστα σε σχέση με το τσάι.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει επίσης περίπου 80-100 mg καφεΐνης. Για σύγκριση, ένα κουτάκι αναψυκτικού 12 ουγγιών περιέχει 35 γραμμάρια καφεΐνης και ένα τυπικό ενεργειακό ποτό έχει από 160 μέχρι και 300 γραμμάρια.Αυτό σημαίνει ότι τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ είναι εντός της σύστασης για όχι περισσότερα από 400 mg καφεΐνης την ημέρα.

Οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση καφέ

Αν καταναλώνετε ήδη ένα φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα, μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρονίων νοσημάτων. Ο καφές είναι πηγή βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), μαγνησίου και πολυφαινολών. Ειδικότερα, ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ και διτερπένια όπως η καφεστόλη. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την τακτική κατανάλωση καφέ με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και διαβήτη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθούν ορισμένοι από αυτούς τους άλλους ισχυρισμούς, αλλά η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη μέχρι στιγμής.

Αυτά είναι μερικά ακόμα επιβεβαιωμένα οφέλη του καφέ.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών με τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σημειώστε ότι αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από μια μελέτη που συνέκρινε όσους πίνουν τρία με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα με εκείνους που δεν πίνουν καφέ ή καταναλώνουν λιγότερα από 2 φλιτζάνια την ημέρα. Αποδεικνύεται ότι τόσο ο καφές όσο και ο ντεκαφεϊνέ προσφέρουν αυτό το όφελος.

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Είναι συνηθσιμένο να πίνουμε καφέ σε μια προσπάθεια να νιώσουμε περισσότερη ενέργει. Αυτό είναι άμεση επίδραση της καφεΐνης. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την καφεΐνη εντόπισε ότι τα 250 mg την ημέρα σε γυναίκες που πίνουν συχνά καφέ βελτίωσαν την εγρήγορση και μείωσαν την κούραση. Ωστόσο, λόγω του μεγαλύτερου σωματικού μεγέθους του μέσου άνδρα, μπορεί να χρειαστεί υψηλότερη δόση για το ίδιο αποτέλεσμα.

Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις

Τα φυτοχημικά συστατικά του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των χλωρογενικών οξέων, των φαινολικών ενώσεων και των ιχνοστοιχείων ευθύνονται εν μέρει για τα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντιθρομβωτικά αποτελέσματα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας. Θα μπορούσαν επίσης να είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Οι επιδράσεις της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση έχουν μελετηθεί εκτενώς. Η θέση της International Society of Sports Nutrition σχετικά με την καφεΐνη και την απόδοση στην άσκηση αναφέρει ότι η λήψη συμπληρωμάτων καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει μια σειρά από πτυχές της απόδοσης στην άσκηση, όπως η μυϊκή αντοχή, η δύναμη, το σπριντ, το άλμα και η απόδοση ρίψης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, να αυξάνει τη διαθεσιμότητα ενέργειας και να βελτιώνει τη σύσπαση των μυών μέσω της κινητοποίησης ιόντων ασβεστίου.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυυνοι;

Η κατανάλωση τριών με πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα θεωρείται γενικά ασφαλής για τους ενήλικες. Ωστόσο, οι έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, καθώς διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το έμβρυο. Αν έχετε ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση ή ιστορικό καρδιακής νόσου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας δώσει πιο εξειδικευμένες συμβουλές. Τέλος, η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να εντείνει τα αγχώδη συναισθήματα και να προκαλέσει αϋπνία σε ορισμένα άτομα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα
Θετική γνωμοδότηση νέου φαρμάκου για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση