Διατροφή

Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3

Τα ω-3 είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία λιπαρών οξέων, με μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. Πού τα βρίσκουμε;


Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 19:00

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Τα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλο το σώμα σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας στη διατροφή σας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα, καθώς και παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα ω-3 μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας. Ενώ η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση στη μόλυνση και στο στρες, τα υψηλά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η αρθρίτιδα και πιθανώς η κατάθλιψη.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν ω-3 μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις γνωστικής έκπτωσης. Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως γιατί τα ω-3 μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, όμως.

Σε ποιες τροφές θα βρούμε τα λιπαρά ω-3;

Λάδι λιναρόσπορου και ολόκληροι λιναρόσποροι

Μια κουταλιά της σούπας λάδι λιναρόσπορου έχει 7,26 γρ. ω-3, περισσότερο από επτά φορές την ημερήσια σύσταση. Μπορείτε επίσης να πάρετε 2,35 γρ. ω-3 από μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορους – αλλά κοπανίστε τους πρώτα.

Λάδι canola

Επειδή το λάδι λιναρόσπορου δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, η υψηλότερη ανοχή στη θερμότητα του λαδιού canola το καθιστά έναν εξαιρετικό τρόπο προσθήκης ω-3 σε μαγειρεμένα φαγητά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι canola στη θέση των περισσότερων μαγειρικών ελαίων και να λάβετε 1,28 γρ. ω-3 σε κάθε κουταλιά της σούπας.

Σπόροι chia

Με 2,53 γρ. ω-3 ανά κουταλιά της σούπας, οι σπόροι chia είναι μια καλή εναλλακτική για άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση του λιναρόσπορου. Έχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για άτομα που ακολουθούν φυτική διατροφή.

Σολομός

Σχεδόν όλα τα θαλασσινά έχουν ω-3, αλλά ο μαγειρεμένος σολομός είναι ιδιαίτερα καλή πηγή. Άλλα μεγάλα ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, ο τόνος και το λαβράκι έχουν επίσης υψηλά επίπεδα ω-3. Οι σαρδέλες είναι επίσης καλή πηγή.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3. Περίπου επτά καρύδια έχουν μέχρι και 1,28 γρ. Με το να τα συμπεριλάβετε σε ένα πρωινό με βρώμη και λιναρόσπορο, θα πάρετε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.

Σόγια

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου είναι μια καλή πηγή ω-3, ειδικά αν είστε vegan ή χορτοφάγος. Μια μερίδα 100 γρ. (περίπου 2/3 ενός φλιτζανιού) φασόλια edamame, έχει 2,16 γραμμάρια ω-3.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων