Νέα έρευνα υπέδειξε σχέση μεταξύ κατανάλωσης ολόκληρων μικρών ψαριών με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και από καρκίνο, σε Γιαπωνέζες.
Η μελέτη των Dr. Chinatsu Kasahara, Takashi Tamura, και Kenji Wakai, του Nagoya University Graduate School of Medicine της Ιαπωνίας, δείχνει τα πιθανά οφέλη της τακτικής κατανάλωσης μικρών ψαριών στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής.
Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρώνε μικρά ψάρια ολόκληρα (και το κεφάλι, τα κόκκαλα και τα όργανα, που είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α).
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας σε 80.802 ανθρώπους, 35 έως 69 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια.
Με ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών μετρήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πέθαναν 2.482 συμμετέχοντες, με περίπου το 60% να οφείλεται στον καρκίνο.
Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρκίνο σε γυναίκες που συνήθιζαν να τρώνε μικρά ψάρια.
Οσες το έκαναν 1–3 φορές τον μήνα, 1–2 φορές την εβδομάδα ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν 0, 68, 0,72, και 0,69 φορές κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και 0,72, 0,71, και 0,64 φορές κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο έναντι όσων σπάνια έτρωγαν μικρά ψάρια.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες στην έρευνα που κατανάλωναν μικρά ψάρια συχνά, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο.
Tα ευρήματα υποδεικνύον ότι η ενσωμάτωση μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή των γυναικών θα μπορούσε να είναι απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από τον καρκίνο στους άντρες έδειξε παρόμοια τάση, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.
Η Dr. Kasahara αν και παραδέχεται την ανάγκη νέων ερευνών σε άλλους πληθυσμούς είναι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα. Αν και προέκυψαν από Γιαπωνέζες θα πρέπει, θεωρεί, να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition.
Πηγές:
Public Health Nutrition.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}