Επιστήμη & Ζωή

Περισσότερα φρούτα στη μέση ηλικία απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]

Ερευνητές του National University of Singapore (NUS Medicine)  εξέτασαν τον τρόπο διατροφής- ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών- στον καθορισμό του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.


Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 15:50

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων καθημερινά στη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από συμπτώματα κατάθλιψης σε μεγαλύτερη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία γίνεται πιο συχνή και χαρακτηρίζεται από λύπη, πιο αργή σκέψη, κακό ύπνο, όρεξη και συγκέντρωση και αυξημένη κούραση. Η κατάσταση συχνά προκύπτει από νευροεκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη γήρανση.

Ερευνητές του National University of Singapore (NUS Medicine)  εξέτασαν τον τρόπο διατροφής- ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών- στον καθορισμό του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13.738 άνθρωποι που παρακολουθήθηκαν 20 χρόνια.

Η μελέτη εστίασε σε 14 φρούτα που καταναλώνονται συχνά όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, πεπόνια, μήλα και 25 λαχανικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες από τη μέση ηλικία και πέρα και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες αυτών των φρούτων πιο νωρίς στη ζωή τους είχαν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης καθώς γερνούσαν. Η κατανάλωση λαχανικών δεν οδηγούσε σε παρόμοια σχέση.

Ο Koh Woon Puay δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προστατευτικό μέτρο έναντι της κατάθλιψης που συνδέεται με τη γήρανση. Στη μελέτη όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες φρούτων καθημερινά έναντι όσων κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα, μείωσαν την πιθανότητα κατάθλιψης τουλάχιστον κατά 21%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας 1-2 μερίδες φρούτων μετά από κάθε γεύμα. Άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική επίδραση έναντι της κατάθλιψης στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών που περιέχονται στα φρούτα, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health, and Aging.

Πηγές:
Journal of Nutrition, Health, and Aging.  



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων