Σε πρόσφατη μελέτη στο Nutrients, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της καθημερνής κατανάλωσης ξιδιού στα συμπτώματα κατάθλιψης σε υπέρβαρους υγιείς ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού για 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα σκορ κατάθλιψης όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες-πιθανόν λόγω ενίσχυσης του μεταβολισμού νιασίνης.
Η μελέτη έγινε σε 45 ανθρώπους που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μια έλαβε υγρό ξίδι και η άλλη ξίδι σε χάπια.
Εως το τέλος, 28 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την έρευνα.
Τα σκορ κατάθλιψης δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην έναρξη. Όμως εως την 4η εβδομάδα η μονάδα παρέμβασης είχε 42% rμείωση στα σκορ κατάθλιψης από μια έρευνα -Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9)- εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με μείωση 18% της ομάδας ελέγχου.
Οι 2 ομάδες εμφάνισαν σημαντικές διαφορές σε 3 σημαντικές χημικές ουσίες-ισοβουτυρικό οξύ, νικοτιναμίδη και L-ισολευκίνη.
Η νικοτιναμίδη, μια μορφή βιταμίνης B3, αυξήθηκε κατά 86% στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι ενώ τα επίπεδα L-ισολευκίνης μειώθηκαν κατά 35% στην ίδια ομάδα.
Αυτό υποδεικνύει ότι βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι θα μπορούσαν να συνδέονται με αλλαγές στα επίπεδα νικοτιναμίδης.
Η μελέτη είχε περιορισμούς-μικρό δείγμα και μικρή διάρκεια μελέτης.
Πηγές:
Nutrients
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια