Σε πρόσφατη μελέτη στο Nutrients, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της καθημερνής κατανάλωσης ξιδιού στα συμπτώματα κατάθλιψης σε υπέρβαρους υγιείς ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού για 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα σκορ κατάθλιψης όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες-πιθανόν λόγω ενίσχυσης του μεταβολισμού νιασίνης.

Η μελέτη έγινε σε 45 ανθρώπους που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μια έλαβε υγρό ξίδι και η άλλη  ξίδι σε χάπια.

Εως το τέλος, 28 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την έρευνα.

Τα σκορ κατάθλιψης δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην έναρξη. Όμως εως την 4η εβδομάδα η μονάδα παρέμβασης είχε 42% rμείωση στα σκορ κατάθλιψης από μια έρευνα -Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9)- εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με μείωση 18% της ομάδας ελέγχου.

Οι 2 ομάδες εμφάνισαν σημαντικές διαφορές σε 3 σημαντικές χημικές ουσίες-ισοβουτυρικό οξύ, νικοτιναμίδη και L-ισολευκίνη.

Η νικοτιναμίδη, μια μορφή βιταμίνης B3, αυξήθηκε κατά 86% στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι ενώ τα επίπεδα L-ισολευκίνης μειώθηκαν κατά 35% στην ίδια ομάδα.

Αυτό υποδεικνύει ότι βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης στην ομάδα που έλαβε υγρό ξίδι θα μπορούσαν να συνδέονται με αλλαγές στα επίπεδα νικοτιναμίδης.

Η μελέτη είχε περιορισμούς-μικρό δείγμα και μικρή διάρκεια μελέτης.

 

Πηγές:
Nutrients

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]
CoViD: Δύο έως πέντε φορές πάνω οι "σκληροί δείκτες" τον τελευταίο μήνα [πίνακας]