Οι άνθρωποι χρειάζεται να καταναλώνουν τα γεύματά τους σε τακτά διαστήματα αλλιώς κινδυνεύουν από άγχος ή κατάθλιψη, αναφέρει νεα έρευνα σε ιπτάμενους.
Η καθυστέρηση του πρωινού ή του δείπνου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαταραχή διάθεσης.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τα γεύματα εντός 12ωρου παράθυρου διατροφής καθημερνά βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικής διάθεσης. Ενδεχομένως αυτό σχετίζεται με μειωμένο άγχος ή κατάθλιψη, κατέληξαν οι ερευνητές του Shanghai Jio Tong University.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 22.600 ανθρώπων που εργάζονταν ως πλήρωμα καμπίνας και παρακολούθησαν πότε κατανάλωναν πρωινό και δείπνο και πόσος χρόνος περνούσε ανάμεσα στα γεύματα.
Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα σκορ σε εργαλεία αξιολόγησης άγχους και κατάθλιψης.
Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που εργάζονταν σε ημερήσια βάρδια και καθυστέρησαν το δείπνο για μετά τις 8 το βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες για κατάθλιψη και 78% υψηλότερες για άγχος σε σύγκριση με όταν έτρωγαν πριν τις 8.
Η καθυστέρηση του πρωινού για μετά τις 9 αύξανε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 73% και του άγχους κατά 79%,
Οσοι εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια, επίσης είχαν αυξημέ νο κίνδυνο.
Η σχέση μεταξύ καθυστέρησης των γευμάτων και κακής διάθεσης παρατηρήθηκε επίσης σε ανθρώπους των οπαίων η ωρα του γεύματος επηρεαζόταν από το jet lag.
Στα πληρώματα καμπίνας, η έρευνα έδειξε ότι οι ασταθείς ρυθμοί κατανάλωσης γευμάτων συνδέονταν με υψηλότερες πιθανότητες άγχους και κατάθλιψης.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο έντονη στον μεσο άνθρωπο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Πηγές:
JAMA Network Open.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια