Παιδιά και έφηβοι, παγκοσμίως, καταναλώνουν περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα έχοντας αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, έδειξε νεα έρευνα.
Οι νέοι κατανάλωναν σχεδόν 23% περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα το 2018 έναντι του 1990, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στο BMJ.
Η Laura Lara-Castor, του University of Washington δήλωσε ότι αυτά τα ροφήματα αυξάνουν το βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας- και αν και τα παιδιά συνήθως δεν εμφανίζουν διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές συνέπειες στο μέλλον.
Η μελέτη δίνει τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις για την πρόσληψη σακχαρούχων ροφημάτων των παιδιών και εφήβων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.200 ερευνών που ολοκληρώθηκαν κατά τα 30 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Τα στοιχεία αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών από 185 χώρες.
Οι ερευνητές συγκεκριμένα εστίασαν σε κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών, ενεργειακών ποτών και γλυκών φρουτοποτών που φτιάχνονταν στο σπίτι.
Στον ορισμό σακχαρούχα ροφήματα δεν περιέλαβαν φρουτοχυμούς 100%, αναψυκτικά διαίτης ή σακχαρούχο γάλα.
Η πρόσληψη σακχαρούχων ροφημάτων ήταν 3,6 μερίδες την εβδομάδα παγκοσμίως, κατά μέσον όρο, και κυμαινόταν από 1,3 μερίδες την εβδομάδα στη Νότια Ασία έως 9,1 στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.
Παιδιά και έφηβοι σε 56 χώρες - 238 εκατομμύρια νέοι -κατανάλωναν κατά μέσον όρο τουλάχιστον 7 ροφήματα την εβδομάδα.
Στις χώρες στις οποίες τα παιδιά καταναλώνουν τα περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα περιλαμβάνονται το Μεξικό, η Ουγκάντα, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, με αύξηση των μερίδων σε εβδομαδιαία βάση κατά 106%.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ‘’χτυπήσουν καμπανάκι’’ σε όλες σχεδόν τις χώρες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}