Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε μια «έξυπνη» ινσουλίνη που αντιδρά στην αλλαγή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1. Η νέα μορφή ινσουλίνης παραμένει ανενεργή στον οργανισμό και ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.
Προς το παρόν, οι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν συνθετική ινσουλίνη έως και 10 φορές την ημέρα. Αυτό γίνεται είτε με εγχύσεις που κάνουν μόνοι τους, είτε με ειδικές αντλίες. Η συνεχής διακύμανση μεταξύ υψηλών και χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα σωματικής υγείας και ο αγώνας των ασθενών να διατηρήσουν τα επίπεδα σταθερά μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική τους υγεία.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα σχεδίασαν με επιτυχία μια νέα μορφή ινσουλίνης που μιμείται τη φυσική αντίδραση του σώματος στην αλλαγή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενεργοποιείται άμεσα σε πραγματικό χρόνο. Οι τυπικές ινσουλίνες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν εισέρχονται στο σώμα, αλλά συνήθως δεν μπορούν να βοηθήσουν σε μελλοντικές διακυμάνσεις.
Η «έξυπνη» ινσουλίνη ενεργοποιείται μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φτάσουν σε ένα ορισμένο όριο, αποτρέποντας έτσι την υπεργλυκαιμία. Ωστόσο, όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από ένα όριο, η «έξυπνη» ινσουλίνη απενεργοποιείται. Έτσι, αποτρέπεται η υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για μία ινσουλίνη που θα ανταποκρίνεται στην γλυκόζη (glucose-responsive insulin). Συνολικά, διεξάγονται έξι ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη της «έξυπνης» ινσουλίνης.
Πηγές:
ertnews
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}