Το ιταλικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να εγκρίνει μέτρα στήριξης ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές με τη μορφή απώλειας ζωικού κεφαλαίου και πτώσης των εξαγωγών λόγω της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που μαίνεται στην Ιταλία.
Αυτό ανέφερε χθες ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας κατά την παρουσίαση της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της G7 στις Συρακούσες της Σικελίας, από τις 21 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Η πανώλη των χοίρων είναι μια πραγματική επιδημία και θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης που έχουν προγραμματιστεί στη σύνοδο κορυφής της G7, δήλωσε ο υπουργός. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η πανώλη των χοίρων δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές ζαμπόν της Ιταλίας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των εξαγωγών τροφίμων της χώρας.
Αφού η ασθένεια έφτασε στους αγριόχοιρους στις αρχές του 2022, η επιδημία αυξάνεται τώρα και μεταξύ των οικόσιτων χοίρων στις ιταλικές φάρμες.
117.000 χοίροι έχουν ήδη θανατωθεί και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία κινδυνεύουν. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 24 κρούσματα σε ιταλικές φάρμες. 18 από αυτά στη Λομβαρδία, από όπου προέρχεται η μισή παραγωγή χοίρων της Ιταλίας.
Η περιοχή γύρω από την Πάρμα στη βόρεια ιταλική περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, όπου παράγεται το διάσημο ζαμπόν Πάρμας, έχει επίσης πληγεί σοβαρά. Η παραγωγή λουκάνικων και ζαμπόν στην Ιταλία παράγει συνολικό κύκλο εργασιών 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από εξαγωγές. Στην Ιταλία εκτρέφονται 10 εκατομμύρια χοίροι.
Χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Κούβα, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία έχουν ήδη μπλοκάρει τις εισαγωγές ιταλικού χοιρινού κρέατος και ζαμπόν.
Και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους εάν η πανώλη των χοίρων συνεχίσει να εξαπλώνεται. Η κοινοπραξία των παραγωγών του διάσημου ζαμπόν Πάρμας, κορυφαίο προϊόν της ιταλικής γαστρονομίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μειωμένη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος λόγω του μεγάλου αριθμού σφαγών. Την ίδια στιγμή, οι τιμές αυξάνονται.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και ανίατη ασθένεια κατά την οποία οι ιοί προσβάλλουν τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Η ασθένεια οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο των ζώων, αλλά είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε μια περιορισμένη περιοχή στην επαρχία της Γένοβας, αλλά οι αρχές υποτίμησαν τον κίνδυνο, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη έκθεση της Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τον περιορισμό της επιδημίας ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή και ασυντόνιστα και ευνόησαν την εξάπλωση του ιού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}