Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Heliyon υπέδειξε ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας (αδυναμία).
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η πρόσληψη αμυλούχων λαχανικών ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.
Η μελέτη περιέλαβε 13.935 Αμερικανούς- 2,224 με ευθραυστότητα και 11.711 χωρίς.
Εδειξε ότι οι λιποβαρείς είχαν πιο έντονο όφελος από την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έναντι ανθρώπων με φυσιολογικό ή μεγαλύτερο ΔΜΣ.
Η μελέτη όμως έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση μείωσε σημαντικά την εμφάνιση ευθραυστότητας σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ που είχαν.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου ήταν καλύτερη έναντι του χυμού.
Σημαντική μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε με αυξημένη πρόσληψη κόκκινων και πορτοκαλί λαχανικών όπως καρότα και κόκκινες πιπεριές.
Η μελέτη αποτελεί επιστημονική βάση για την εμφάνιση αποτελεσματικών διατροφικών στρατηγικών για την πρόληψη της ευθραυστότητας και τον έλεγχό της.
Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ατομικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως φύλο και ΔΜΣ για τη μεγιστοποίηση της προστασίας από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επικυρωθούν τα αποτελέσματα και να κατανοηθούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα φρούτα και τα λαχανικά ενδεχομένως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ευθραυστότητας.
Πηγές:
Heliyon
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}