Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), λιγότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν πέρυσι από φυματίωση (ΤΒ) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ελάχιστα.
Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά οι στόχοι της παγκόσμιας κοινότητας να τερματιστεί σε μεγάλο βαθμό η επιδημία φυματίωσης παγκοσμίως έως το 2030 δεν θα επιτευχθούν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η φυματίωση είναι πιθανό να είναι και πάλι η πιο κοινή αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες το 2023. Εν τω μεταξύ, ήταν και η CoViD.
"Το σημαντικό μήνυμα της έκθεσης: αν δράσουμε με συνέπεια, μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση", δήλωσε ο Peter Sands, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα εξέτασης και θεραπείας.
Ο στόχος ήταν να μειωθούν οι θάνατοι κατά 75% μεταξύ 2015 και 2025.
Μέχρι το 2023, ωστόσο, η μείωση ήταν μόλις 23%.
Το ποσοστό επίπτωσης - ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα - έπρεπε να μειωθεί κατά 50% έως το 2025.
Το 2023, ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 8,3%. Τα καλύτερα ποσοστά πέτυχαν η ευρωπαϊκή περιοχή με - 27% και η Αφρική με - 24%. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο.
Συνολικά 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από φυματίωση το 2023, σε σύγκριση με 10,7 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.
Πέντε χώρες ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα (56%): η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν.
Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως μειώθηκε από 1,32 σε 1,25 εκατομμύρια.
Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια και προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες.
Η ασθένεια είναι μεταδοτική επειδή οι μολυσμένοι άνθρωποι εκκρίνουν παθογόνους παράγοντες όταν βήχουν και φτερνίζονται.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου οι μισοί από τους μολυσμένους πεθαίνουν χωρίς θεραπεία. Με τέσσερις έως έξι μήνες θεραπείας, περίπου το 85% των ανθρώπων μπορεί να θεραπευτεί.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}