Διατροφή

Υγιεινές συνταγές με κολοκύθα

Όσο είναι ακόμα στην εποχή της, αποφασίζουμε να εκμεταλλευτούμε την υπέροχη υφή της κολοκύθας για σούπερ υγιεινά γεύματα.


Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2024, 19:00

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Η κολοκύθα μπορεί να έχει μια γεύση άλλοτε γλυκιά, άλλοτε ουδέτερη, και αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει και να ταιριάζει σε τόσα πολλά πιάτα. Και εμείς αποφασίζουμε να εκμεταλλευτούμε το ότι είναι ακόμα στην εποχή της, και φτιάχνουμε μερικά σούπερ υγιεινά και εποχιακά γεύματα, για να υποδεχτούμε τις πιο κρύες μέρες καταλλήλως.

Χούμους κολοκύθας

Υλικά:

1 μικρή κολοκύθα (περίπου 500 γρ.)

Ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

Χυμό από μισό λεμόνι

2 κ.σ. ταχίνι

400 γρ. ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα

1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένες σε φέτες

 

Εκτέλεση:

Κόψτε την κορυφή από την κολοκύθα, αφαιρέστε τους σπόρους και στη συνέχεια αφαιρέστε τη σάρκα από τον πάτο και την κορυφή.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόψτε τη σάρκα της κολοκύθας σε κομμάτια και τοποθετήστε την σε ένα ταψί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αφήστε τα να κρυώσουν.

Ρίξτε την κολοκύθα και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με χυμούς που έχουν μείνει στο ταψί. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ταχίνι και τα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατέψτε μέχρι να γίνει σαν πάστα – προσθέστε λίγο ακόμα λάδι αν είναι πολύ πηχτό. Σερβίρετε.

 

Σούπα με κολοκύθα και φάβα

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

800 γρ ψιλοκομμένη σάρκα κολοκύθας, συν τους σπόρους

100 γρ φάβα

Θυμάρι

1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών

Λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη

50 γρ crème fraîche

 

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίστε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να χρυσίζουν. Προσθέστε το σκόρδο, τη σάρκα της κολοκύθας, την φάβα και το θυμάρι και μετά ρίξτε τον ζεστό ζωμό. Αλατοπιπερώστε, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν η φάβα και τα λαχανικά.

Πλύντε τους σπόρους τη; κολοκύθας. Αφαιρέστε όποια σάρκα έχει μείνει πάνω τους και στη συνέχεια στεγνώστε τους με χαρτί κουζίνας. Ζεστάνετε 1 κ.γ. λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε τους σπόρους μέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Ανακατεύετε συχνά, αλλά σκεπάστε το τηγάνι ενδιάμεσα για να τους κρατήσετε μέσα. Όταν οι σπόροι φαίνονται καβουρδισμένοι, προσθέστε λίγο αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατέψτε καλά.

Χτυπήστε το μείγμα της μαγειρεμένης κολοκύθας με ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέστε την κρέμα και χτυπήστε ξανά. Σερβίρετε με τους καβουρδισμένους σπόρους.

 

Κοτόπουλο με κολοκύθα και ρεβίθια

Υλικά:

500 γρ κολοκύθα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ

½ κ.γ. κανέλα

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, το καθένα κομμένο σε τρία κομμάτια

400 γραμμάρια κονσέρβα ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες

1-2 κ.σ. ζάχαρη

2-3 κ.σ. καυτερή πάπρικα

400 γρ ρεβύθια κονσέρβα, στραγγισμένα

 

Εκτέλεση:

Κόψτε τη σάρκα της κολοκύθας σε κομματάκια. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε το τζίντζερ, την κανέλα και τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά παντού.

Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και την πάπρικα, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα ρεβίθια, τα κομμάτια κολοκύθας και 4-5 κ.σ. νερό. Σκεπάστε και αφήστε να μαγειρευτεί για 20-30 λεπτά. Σερβίρετε.

 

Ψητή κολοκύθα με κανέλα

Υλικά:

¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. αλάτι

1 κιλό σάρκα κολοκύθας, χωρίς σπόρους

2 κ.σ. λάδι μαγειρικής ή  βούτυρο

 

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Στο ταψί ρίξτε την κολοκύθα που έχετε ανακατέψει με το λάδι. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με το μείγμα καστανής ζάχαρης.

Ψήστε, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για 40 λεπτά. Ξεσκεπάστε και ανακατέψτε την κολοκύθα. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά ακόμη ξεσκέπαστο, ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων