Στα ανησυχητικά στοιχεία και τις προκλήσεις που θα συναντήσει η φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο 7ο Healthcare Transformation, ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας.
Τα τελευταία 5-6 χρόνια της ανάκαμψης, φθάσαμε τα όρια της ανάπτυξης και της μεγέθυνσης με τους υφιστάμενους παραγωγικούς συντελεστές. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, είπε, δυσκολεύονται να βρουν και να κρατήσουν ανθρώπους που θα τις κρατήσουν μεσοπρόθεσμα σε αυτό το επίπεδο. Οι αμοιβές είναι ένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με την θεσμική λειτουργία, όπου παρά το επενδυτικό πλαίσιο, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία.
"Η Ευρώπη είναι απίστευτα γραφειοκρατική", τόνισε ο Νίκος Βέττας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μεν ισχυρή αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεφύγει από τις προκλήσεις και ότι έχει αυτόνομη δυναμική.
Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να ανοίγονται επενδυτικά και η ελληνική μεταποίηση να σταματήσει να σκέφτεται σαν ελληνική. Υπάρχουν παγκόσμιες τεχνολογίες και αγορές.
Τα αποτελέσματα για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας είναι θετικά.
Τα καλά νέα, κατά τον κ. Βέττα, σχετίζονται με το ότι το περιβάλλον γίνεται πολύ ευμετάβλητο και η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να ανταποκριθεί σε αυτό που θα γίνει στις ΗΠΑ, με την απλούστευση κανόνων, την μείωση της φορολογίας στο εσωτερικό κ.λ.π ώστε να προκληθούν κάποιοι "κυματισμοί" που θα πρέπει να τους εκμεταλλευθούν οι επιχειρήσεις.
Ο κ. Βέττας, επεσήμανε σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό από τα Πανεπιστήμια που θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες, ότι και οι επιχειρήσεις εσωτερικά θα πρέπει να έχουν προγράμματα προσαρμογής και κατάρτισης των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλά Πανεπιστήμια έχουν μείνει πίσω.
Δεν είναι απαραίτητο, πάντως, όπως είπε, όλοι οι εργαζόμενοι να είναι Έλληνες και πως πρέπει να δούμε πως αποτελούμε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου.
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΙΟΒΕ κατέληξε στο ότι έχει μεγάλη σημασία ο εστιασμός στην παραγωγή και στην εργασία αλλά το κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο είναι στο που εστιάζεται η παραγωγή.
Στο φάρμακο, είναι πολύ πολύ σημαντική η έρευνα και η ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν τομέα που υπάρχει ακόμη υστέρηση, τόνισε ο κ. Βέττας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}