Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από πόνους στη μέση και προσπαθούν να βρουν τρόπους να θεραπευθούν. Ενώ ο ένας προτιμάει μια θερμοφόρα και να κάθεται στο κρεβάτι, ο άλλος ψάχνει λύσεις σε ομοιοπαθητικούς.
Ο καιρός, όμως, που οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς να μένουν στο σπίτι και να μην κινούνται, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ότι οι γιατροί συνιστούν πλέον κίνηση, αφότου έχει περάσει η ‘θερμή φάση’ του πόνου. Η κίνηση θεωρείται το καλύτερο φάρμακο, αφού και οι γιατροί καθιστούν υπευθύνους για τους πόνους στη μέση, κυρίως την καθιστική ζωή του γραφείου και την έλλειψη άσκησης στον ελεύθερο χρόνο.
Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς στρέφονται και στη γιόγκα. Σύμφωνα με έρευνες, η γιόγκα και οι ασκήσεις τεντώματος είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις στους πόνους. Επίσης, σύμφωνα με άλλες έρευνες και οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν σχεδόν τόσο, όσο ορισμένα φάρμακα. Τέλος, θετικά επιδρούν και τα μασάζ, αλλά για ορισμένο μόνο χρονικό διάστημα.
Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν πάντως στην τακτική άσκηση και στον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων.
Ο πόνος στη μέση αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αποφεύγουν εντελώς την άσκηση, είτε επειδή πονάνε είτε επειδή φοβούνται ότι θα κάνουν περισσότερη ζημιά στην πλάτη τους. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας όμως, μπορεί να εξασθενήσει τους μυς, με συνέπεια να τίθενται οι βάσεις για ακόμα πιο παρατεταμένο πόνο. Τη μυϊκή αδυναμία μπορούν να αντιστρέψουν ασκήσεις όπως η γιόγκα, που γίνονται με αργό, ελεγχόμενο τρόπο και δίνουν έμφαση στην εκγύμναση των μυών του κορμού (όπως οι εκτείνοντες της ράχης, οι κοιλιακοί και οι γλουτιαίοι). Οι μύες αυτοί στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και μειώνουν τις πιέσεις πάνω της.
Πάντως, πριν αρχίσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – και όταν την αρχίσετε, φροντίστε να μην το παρακάνετε, ειδάλλως μπορεί να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων κρίσεων οσφυαλγίας, είναι πολλές και ποικίλες – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το πώς σηκώνει κανείς βαριά αντικείμενα από το πάτωμα, το πώς στέκεται, ακόμα και το πώς κάθεται ή σε τι στρώμα κοιμάται.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}