Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις μας στη γυμναστική. Από το τι τρώμε μέχρι το πόσο καλά κοιμόμαστε, όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο. Και μέσα σε αυτούς τους παράγοντες είναι και τα φάρμακα που λαμβάνουμε—και πολλές φορές περνούν απαρατήρητα.
Σίγουρα, υπάρχουν φάρμακα που η επίδρασή τους είναι προφανής, οπότε ξέρουμε πως δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν και τόσο στη γυμναστική, αλλά ποια είναι εκείνα τα φάρμακα που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο ραντάρ μας και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αθλητικές μας επιδόσεις;
Αντιχολινεργικά φάρμακα για προβλήματα της κύστης και μερικές γαστρεντερικές παθήσεις
Οι πιο κοινές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ξηρότητα στο στόμα και υπνηλία. Ακόμα χειρότερα, αυτά τα φάρμακα μπορεί να κάνουν το σώμα μας να ιδρώνει λιγότερο, που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και υπερθέρμανση του σώματος κατά τη γυμναστική. Η καλύτερη λύση είναι να γυμνάζεστε προτού χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο, αλλά είναι επίσης καλό να μιλήσετε στον γιατρό σας.
Αντιισταμινικά για τις αλλεργίες
Μερικά αντιισταμινικά προκαλούν υπνηλία και περιορίζουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Εναλλακτικά, μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε κουρασμένοι, μειώνοντας τις αντοχές μας. Και, όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος υπερθέρμανσης. Για να μην επηρεάσουν τα φάρμακα τη γυμναστική σας, ασκηθείτε προτού τα πάρετε. Εναλλακτικά, αν τα χρησιμοποιείτε για αλλεργική ρινίτιδα, χρησιμοποιήστε σπρέι, το οποίο δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.
Βήτα-αναστολείς για την υπέρταση, την αρρυθμία, τις χρόνιες ημικρανίες και το στρες
Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι, και κατά τη γυμναστική μπορεί να νιώσουμε ότι μας κόβεται η ανάσα. Μερικές φορές οι παρενέργειες έχουν να κάνουν με τη δοσολογία, και άλλες φορές είναι θέμα ανοχής του ασθενούς, που με τον καιρό βελτιώνεται. Σίγουρα, αυτά τα φάρμακα δεν θα σας βοηθήσουν να δώσετε το 100% της δύναμής σας στη γυμναστική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κερδίζετε όλα τα σημαντικά της οφέλη. Συνεπώς, συνεχίστε να γυμνάζεστε, προσέχοντας όμως τις πολύ απότομες κινήσεις.
Αποσυμφορητικά για το κρύωμα και για αλλεργίες
Μερικά αποσυμφορητικά περιέχουν διεγερτικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το φάρμακο μετά τη γυμναστική, και όχι πριν, ή να χρησιμοποιήσετε ένα ρινικό σπρέι, που – όπως αναφέραμε παραπάνω – δεν προκαλεί αρνητικά συμπτώματα.
Διουρητικά για την υπέρταση, την καρδιοπάθεια και την κατακράτηση υγρών
Καθώς αυτά τα φάρμακα αποβάλλουν τα υγρά από το σώμα μας, μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, όπως και τη ροή του αίματος προς τους μύες. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο να αφυδατωθούμε, να κουραστούμε περισσότερο και να πάθουμε μυϊκές κράμπες. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το αν μπορείτε να αλλάξετε την ώρα της δόσης σας, και δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για να αυξήσετε τα επίπεδα καλίου.
Στατίνες για τη θεραπεία προβλημάτων με την χοληστερόλη
Οι πιο κοινές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι μυϊκοί πόνοι, ενώ μπορούν να ρίξουν τις επιδόσεις μας. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς νιώθουν μεγαλύτερη κούραση. Μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα μια διαφορετική στατίνη να μην σας προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}