Της Φωτεινής Κοκκίνου, Κλινικού Διαιτολόγου -Διατροφολόγου
Ο ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού η οποία σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι ιστοί ξαναχτίζονται, ενώ οι γνώσεις και η μνήμη εμπεδώνονται.
Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει ο ύπνος με το βάρος μας;
Η μειωμένη διάρκεια ύπνου σε τακτική βάση, σύμφωνα με έρευνες, σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Αντίστοιχα, έρευνες σε παιδιά έδειξαν πως παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε βάθος χρόνου 5 ετών.
Πώς, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο;….
Κακές διατροφικές συνήθειες
Έρευνα που έγινε σε φοιτητές έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα είχαν αυξημένες πιθανότητες να παραλείψουν το πρωινό γεύμα, είχαν ασταθές μεσημεριανό, ενώ η διατροφή τους ήταν φτωχή σε πιο υγιεινές τροφές όπως το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.
Αυξημένη όρεξη
Φαίνεται πως οι λιγοστές ώρες ύπνου διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών της όρεξης και συγκεκριμένα της λεπτίνης και της γκρελίνης, με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται η πείνα και η όρεξη για πιο λιπαρά τρόφιμα.
Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Τα υψηλά επίπεδα γκρελίνης που παρατηρούνται στα άτομα με λίγες ώρες ύπνου πιθανόν να σχετίζονται με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μικρότερη διάθεση και ενέργεια μέσα στην ημέρα, άρα και λιγότερη όρεξη για σωματική δραστηριότητα.
Θα έλεγε κανείς πως το φυσιολογικό σωματικό βάρος δεν είναι θέμα μόνο της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας αλλά και θέμα ισορροπημένου ύπνου. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά πλαίσια ή ακόμη ενισχύστε την προσπάθεια απώλειας βάρους διατηρώντας 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά.
Πηγές:
nutrimed.gr
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}