Νέα έρευνα του University of South Australia, δείχνει ότι η περίληψη ξηρών καρπών σε διατροφή με έλεγχο θερμίδων, για απώλεια βάρους, δεν εμποδίζει την απώλεια κιλών, ενώ ενδεχομένως μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Aνάλυση των ευρημάτων 7 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολόγησε αλλαγές βάρους και γλυκαιμικό έλεγχο σε διατροφές περιορισμένης ενέργειας, έδειξε ότι καμία από τις έρευνες δεν οδηγούσε σε αρνητική επίδραση στην απώλεια βάρους όταν περιλαμβάνονταν ξηροί καρποί στη διατροφή.

Αντίθετα, σε 4 από τις 7 έρευνες φάνηκε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 42–84 γρ. ξηρών καρπών ως μέρος δίαιτας περιορισμένης ενέργειας πέτυχαν σημαντικά περισσότερη απώλεια βάρους έναντι ανθρώπων που ακολουθούσαν διατροφή περιορισμένης ενέργειας χωρίς ξηρούς καρπούς.

Οι πρώτοι πέτυχαν  επιπλέον απώλεια 1.4–7.4  κιλών, που ενδεχομένως συνδέεται με την ικανότητα των ξηρών καρπών να συμβάλλουν στη μείωση της πείνας.

Στις έρευνες που δεν έδειξαν διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ δίαιτας περιορισμένης ενέργειας με ξηρούς καρπούς και χωρίς, περιλαμβάνονταν λιγότεροι ξηροί καρποί.

Η καθηγήτρια Alison Coates, δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, που θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε δίαιτες για απώλεια βάρους.

Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη και διατροφικές ίνες που παίζουν ρόλο στην προαγωγή του κορεσμού και τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων.

Οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη εντερική υγεία και ενισχυμένη νοητική επίδοση.

Αν η αύξηση βάρους αποτελούσε ανησυχία που αποθάρρυνε τους ανθρώπους από την κατανάλωση ξηρών καρπών θα πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι δεν ισχύει αυτό, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι ξηροί καρποί δεν αυξάνουν το βάρος. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν αρνητικά την απώλεια βάρους αλλά φαίνεται πως τη βοηθούν, σημείωσαν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research Reviews.

Πηγές:
Nutrition Research Reviews.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα