Η απώλεια βάρους μπορεί να προστατεύσει έναντι καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Diabetes Association και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα υπερβάλλοντα επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη.

Όμως, η νέα έρευνα έδειξε ότι η απώλεια κιλών μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες κάποιου να μην εμφανίσει αυτούς τους καρκίνους όπως μαστού, νεφρών, ωοθηκών, ήπατος και παγκρέατος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχεία 100.000 παχύσαρκων ασθενών στην Cleveland Clinic, από τους οποίους περισσότεροι από 5.300 εμφάνισαν καρκίνο.

Παρακολούθησαν αλλαγές στον ΔΜΣ σε διαστήματα 3, 5 και 10 ετών πριν τη διάγνωση καρκίνου κάποιου και τις συνέκριναν με την ομάδα ελέγχου.

Ανακάλυψαν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει τους πιο σχετικούς με την παχυσαρκία καρκίνους εντός 5 ετών.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρκίνου στα νεφρά μειώθηκε εντός 3 ετών και του ενδομητρίου εντός 3 και 5 ετών. Ο κίνδυνος για πολλαπλούν μυέλωμα μειώθηκε εντός 10 ετών.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους επίσης φάνηκε να προστατεύει ανθρώπους από 16 άλλους καρκίνους που δεν έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν το μελάνωμα και ο καρκίνος δέρματος, πνευμόνων, γεννητικών οργάνων, οφθαλμών, εγκεφάλου και οργάνων του πεπτικού.

 

Πηγές:
Cleveland Clinic,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
Κοκκύτης: Μόλις το 3,7% των ενηλίκων έχουν επαρκή αντισώματα