Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς διατροφικές οδηγίες για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων με ευεργετικά αποτελέσματα.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD

Σκλήρυνση κατά πλάκας και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς διατροφικές οδηγίες για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων με ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς μπορούν να δράσουν προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών της διατροφής και τι άλλο προσφέρουν στη διατροφή των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ψάρια πηγές ω-3 λιπαρών και όχι μόνο

Τα ψάρια συγκαταλέγονται στα βασικότερα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας: Τόσο τα ψάρια όσο και ιχθυέλαια εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά, κύριο συστατικό των νευρικών μας κυττάρων.

Επιπρόσθετα, τα ψάρια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος)και μαγνήσιο. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς και στην ‘απομάκρυνση’ της κούρασης και της έντασης των μυών.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α που βρίσκεται στα ψάρια ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή ‘αμυντικών’ κυττάρων του αίματος.

Ξηροί καρποί: οι αντιπρόσωποι των ω λιπαρών του φυτικού βασιλείου

Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο γευστικοί, αλλά μας εξασφαλίζουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που είναι τα πλουσιότερα σε λίπος φυτικά τρόφιμα, αποτελούνται κυρίως από ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καρύδια, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως τα φυτικά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.

Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, συστατικών που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και, ανάλογα πάντα με το είδος τους, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων