Παν μέτρον άριστον. Ο κανόνας αυτός στην πραγματικότητα περιγράφει την έννοια της ισορροπίας σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, που άμα χαθεί, τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε κίνδυνο. Αυτό ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις συνηθειών που χαρακτηρίζονται ως ...υγιεινές. Πάρτε για παράδειγμα την υγιεινή διατροφή, η οποία δεν καθορίζεται από τους ειδικούς, αλλά από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ σχετικά με τις ανθυγιεινές τροφές.
Αν κάποιος αποπειραθεί να αποδελτιώσει όλα τα δημοσιεύματα ενός μήνα που αφορούν σε τροφές που προκαλούν προβλήματα στην υγεία και να τα αφαιρέσει παντελώς από το μενού του, τότε είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στην ανάγκη να αποκλείσει τα μισά τρόφιμα και ποτά που διατίθενται στο εμπόριο. Αν μάλιστα συνεχίσει την προσπάθεια για διάστημα πέραν του μηνός, είναι πολύ πιθανόν να περιοριστεί στο 1/10 των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τι σημαίνει αυτό το ακραίο παράδειγμα; Πολύ απλά, ότι η υγιεινή διατροφή σε μία ακραία της μορφή όχι μόνο κάνει τη ζωή των ανθρώπων δύσκολη, αλλά ενίοτε και προβληματική.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ακραίες περιπτώσεις της εμμονικής και χωρίς την παραμικρή απόκλιση τήρηση των κανόνων της απόλυτης υγιεινής διατροφής, κρύβει μία σειρά κινδύνων, καθώς μπορεί να γίνει αιτία να εμφανιστούν άλλες διαταραχές. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ενέχει κίνδυνο υποσιτισμού, αλλά μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη νευρογενή ανορεξία ή σε μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. «Η έντονα στερητική φύση στην τροφή, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε ανορεξία», υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και οι επιπτώσεις που έχει η εμμονή αυτή, στην κοινωνική συμπεριφορά. Φανταστείτε την εικόνα ενός εμμονικού ανθρώπου με την υγιεινή- χωρίς την παραμικρή απόκλιση-διατροφή, σε μία βραδινή έξοδο σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποιο δείπνο ή ακόμα σε ένα πάρτυ που όλοι διασκεδάζουν τρώγοντας και πίνοντας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός της ψυχικής υγιεινής,,.για να κατανοήσει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας τέτοιος άνθρωπος όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κοντολογίς, η έννοια του μέτρου στην υγιεινή διατροφή σχετίζεται με το πόσο εμμονικά την τηρεί κάποιος. Έτσι, όποιος προσέχει στην καθημερινότητά του τι τρώει και επιλέγει υγιεινές τροφές, αλλά άνετα κάνει παρεκκλίσεις στις κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε ειδικές περιστάσεις, δεν έχει πρόβλημα. Οι συμπεριφορές που φτάνουν σε σημείο υστερίας είναι αυτές που υποκρύπτουν ψυχολογικό πρόβλημα. Το αδιάκοπο κυνήγι για ολοένα πιο υγιεινά, πιο βιολογικά, πιο στερητικά, αφαιρεί ολοένα περισσότερο την απόλαυση, τόσο από το φαγητό, όσο και από την κοινωνικοποίηση που συνδέεται με αυτό. Η έννοια του μέτρου έχει να κάνει με την αποδοχή του ανθρώπου ότι σαφώς υπάρχουν ευεργετικά τρόφιμα, όπως υπάρχουν και επιβλαβή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος τρώει μόνο ευεργετικά τρόφιμα, εξασφαλίζει την υγεία μέχρι τα βαθιά του γηρατειά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}