Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενδεχομένως βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Επισκόπηση 25 ερευνών που αφορούσαν σχεδόν 600 ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση κατά μέσον όρο 67 γρ., ξηρών καρπών ημερησίως, μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 7,4%.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Loma Linda πιστεύει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης.
Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα έδειξε πως οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινούς διατροφής, αλλά προειδοποίησαν ενάντια στην κατανάλωση ξηρών καρπών που καλύπτονται από ζάχαρη ή αλάτι. Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ωφέλιμη, αλλά η έρευνα στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ θέλησε να υπολογίσει ακριβώς την επίδραση.
Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα κατανάλωσαν 67 γρ. την ημέρα κατά μέσον όρο, σε διάστημα 3 έως 8 εβδομάδων.
Εκτός από τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, οι ξηροί καρποί μείωσαν επίσης την ποσότητα τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, η επίδραση ήταν λιγότερο εμφανής μεταξύ των υπέρβαρων.
Δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία της επίδρασης, αν και μια υπόθεση είναι ότι οφείλεται στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Joan Sabate, δήλωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως μέρος υγιεινούς διατροφής θα πρέπει να συνιστάται. Πρόσθεσε ότι η επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ήταν δοσοεξαρτώμενη και διάφορα είδη είχαν παρόμοια αποτελέσματα.
Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}