Οι δυσλειτουργίες στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται την ινσουλίνη, που παρατηρείται σε όσους πάσχουν από διαβήτη και στην παχυσαρκία, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν τη διάθεση και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η σχιζοφρένεια, αποκαλύπτουν ερευνητές.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, δήλωσε ο ερευνητής Kevin Niswender, ενδοκρινολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Vanderbilt στη Nashville.
Από τους διαβητικούς, ποσοστό 25% εμφανίζουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού, σημειώνει ο ερευνητής Aurelio Galli.
Παλαιότερα, ο Galli είχε βοηθήσει στην ανακάλυψη ότι η ινσουλίνη ρυθμίζει επίσης την παροχή ντοπαμίνης του εγκεφάλου. Διαταραχές της δραστηριότητας της ντοπαμίνης έχουν συσχετιστεί με εγκεφαλικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η νόσος πάρκινσον, η σχιζοφρένεια και η υπερκινητικότητα.
Σε νέα πειράματα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ποντίκια με ελάττωμα στην επεξεργασία ινσουλίνης που ήταν παρόν μόνο στα νεύρα τους. Σκοπός ήταν να μιμηθούν τις διαταραχές στο σύστημα ινσουλίνης που προκαλούνται από το διαβήτη, διατροφή με υψηλά λιπαρά, κατάχρηση φαρμάκων και γενετικές ποικιλομορφίες στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρωκτικά με αυτή τη διαταραχή ινσουλίνης εμφάνιζαν διαταραχές συμπεριφοράς παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια.
Στον εγκέφαλο των ποντικών ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι σημαντική περιοχή για την αντιμετώπιση πνευματικών διεργασιών επίσης είχε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και υψηλότερα νορεπινεφρίνης σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια.
Οι ερευνητές πρόσεξαν ότι αυτές οι μοριακές αλλαγές προέκυψαν από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης μεταφορέα (NET), που φυσιολογικά επεξεργάζεται τη ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη στη σύναψη. Αντιμετωπίζοντας τα ποντίκια με φάρμακα που μπλοκάρουν τη δραστηριότητα της NET οι ερευνητές κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης και τις συμπεριφορές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'PLos biology.'
Πηγές:
′PLos biology.′
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}