Γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να βλάπτουν τη μελλοντική γονιμότητα των γιών τους, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 350 νέους άντρες, τα επίπεδα σπέρματος ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα σε όσων οι μητέρες κατανάλωναν περισσότερα από 4 ποτά την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι Δανοί ερευνητές ανακοίνωσαν σε συνέδριο για τη γονιμότητα ότι οι συγκεκριμένοι άντρες μπορεί ενδεχομένως να δυσκολευτούν να γίνουν πατέρες.
Οι τρέχουσες συμβουλές είναι να αποφεύγει μια έγκυος το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη αλλά όσες καταναλώνουν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τη μια ή δυο μονάδες αλκοόλ, μια ή δυο φορές την εβδομάδα.
Η έρευνα περιέλαβε άντρες, οι οποίοι τώρα είναι μεταξύ 18 και 21 ετών και των οποίων οι μητέρες έλαβαν μέρος σε μεγάλη έρευνα για τον τρόπο ζωής τους όταν ήταν έγκυες σε αυτούς.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής ένωσης ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας ότι χώρισαν τους άντρες σε 4 ομάδες. Σε όσους οι μητέρες δεν κατανάλωναν αλκοόλ, σε όσους οι μητέρες κατανάλωναν ένα έως ενάμιση ποτό την εβδομάδα, δυο έως τέσσερα ή περισσότερα από τέσσερα ποτά.
Όταν εξέτασαν τη συγκέντρωση σπέρματος παρατήρησαν ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη έκθεση σε αλκοόλ στη μήτρα είχαν συγκεντρώσεις 25 εκατ/ml σε σύγκριση με 40 εκατ/ml όσων οι μητέρες δεν κατανάλωναν αλκοόλ.
Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα και το ιατρικό ιστορικό, υπολόγισαν ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος ήταν 32% χαμηλότερη από την ομάδα του μεγαλύτερου επιπέδου αλκοόλ σε σχέση με την ομάδα των γυναικών που απείχαν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα φυσιολογικά πλαίσια σπέρματος είναι 20 έως 40 εκατ/ml.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Cecilia Ramlau-Hansen, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus, δήλωσε ότι αν η σχέση επιβεβαιωθεί με νέες έρευνες μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει την αιτία που η ποιότητα του σπέρματος φαίνεται πως έχει εξασθενήσει τις πρόσφατες δεκαετίες.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αν η έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής προκαλεί φτωχή ποιότητα σπέρματος στην ενήλικο ζωή θα περίμενε κανείς ότι πληθυσμοί με πολλές γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ, ενδεχομένως μεγάλης ποσότητας, στην εγκυμοσύνη, θα είχαν μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με πληθυσμούς στους οποίους οι γυναίκες δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ενδεχομένως δεν ευθύνεται το αλκοόλ, αλλά αποτελεί δείκτη για άλλους παράγοντες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}