Έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέτρησαν ορμόνες του στρες σε γυναίκες που σχεδίαζαν να συλλάβουν φυσικά και ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν περισσότερο στρες είχαν μειωμένες πιθανότητες για εγκυμοσύνη.
Όπως δήλωσαν, η χαλάρωση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ορισμένα ζευγάρια αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’, περιέλαβε 274 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που επιθυμούσαν να συλλάβουν.
Είναι γνωστό πως η ηλικία, το κάπνισμα και το αλκοόλ επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, αλλά η επίδραση του στρες είναι λιγότερο σαφής.
Μετρήθηκαν στο σάλιο των γυναικών δυο ορμόνες του στρες, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.
Γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα α-αμυλάσης (δείκτης των επιπέδων αδρεναλίνης) είχαν περίπου 12% μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τις γόνιμες ημέρες του συγκεκριμένου μήνα σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.
Καμία διαφορά στην πιθανότητα σύλληψης δεν παρατηρήθηκε με την κορτιζόλη.
Αδημοσίευτες έρευνες έχουν συνδέσει από καιρό το στρες με την υπογονιμότητα, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν άμεσες επιστημονικές ενδείξεις.
Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να νιώθουν όσο πιο χαλαρά γίνεται όταν επιθυμούν να γίνουν γονείς.
Η ερευνήτρια, Dr Cecilia Pyper, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει ότι μια βιολογική μέτρηση του στρες σχετίζεται με τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, τον συγκεκριμένο μήνα.
Πηγές:
‘Fertility and Sterility’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}