Επιστήμη & Ζωή

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τη χοληστερόλη στους διαβητικούς

Συστατικό που περιέχει η σκούρα σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει διαβητικούς να ελέγξουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010, 17:34

Συστατικό που περιέχει η σκούρα σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει διαβητικούς να ελέγξουν τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες, σύμφωνα με άλλες έρευνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η έρευνα, του Πανεπιστημίου Hull, ανακάλυψε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε σε μικρό αριθμό διαβητικών στους οποίους δόθηκε σοκολάτα πλούσια σε αυτό το συστατικό.

Ωστόσο, το ίδρυμα Diabetes της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα υψηλά λιπαρά και η ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα ξεπερνούν τα οφέλη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι ιδιαίτερο πρόβλημα για πολλούς διαβητικούς και συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetic Medicine’, εξέτασε τη θεωρία ότι χημικές ουσίες που βρίσκονται στους σπόρους κακάο ενδεχομένως την επηρεάζουν.

Συνολικά, 12 εθελοντές με διαβήτη 2 κατανάλωσαν σοκολάτες, από τις οποίες ορισμένες ήταν εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες, σε διάστημα 16 εβδομάδων. Όσοι κατανάλωσαν την εμπλουτισμένη σοκολάτα εμφάνισαν μικρή βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης, με την ολική χοληστερόλη να έχει μειωθεί και την ‘καλή’ να έχει αυξηθεί.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Steve Atkin, υπέδειξε ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Όπως δήλωσε, η σοκολάτα με την υψηλή συγκέντρωση σε κακάο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή ανθρώπων με διαβήτη 2 ως μέρος λογικής και ισορροπημένης προσέγγισης στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σε ερευνητές του Ιδρύματος Diabetes στη Βρετανία, ότι το μήνυμα ίσως μεταφραστεί ως ‘πράσινο φως’ όσον αφορά την κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας.Υποστηρίζουν ότι ακόμα και σοκολάτες με τα υψηλότερα επίπεδα κακάο θα περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης και μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν παρά να ωφελήσουν.

Πηγές:
‘Diabetic Medicine’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων