Χειρουργοί που εργάζονται πολλές ώρες μπορεί να εμφανίζουν εξουθένωση και κατάθλιψη, που μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα ασφάλειας του ασθενούς και αυξημένο κίνδυνο προσωπικών προβλημάτων, όπως εθισμό και αυτοκτονία, αναφέρει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Από τους χειρουργούς που ανέφεραν ότι εργάζονταν περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό 50% πληρούσε τα κριτήρια για την εξουθένωση και σχεδόν 40% εμφάνιζε κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές του Johns Hopkins και της Mayo Clinic, που ανέλυσαν στοιχεία έρευνας του 2008 που πραγματοποιήθηκε σε 7.905 χειρουργούς στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ποσοστό 11% παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν σημαντικό ιατρικό λάθος το προηγούμενο τρίμηνο και 20% δήλωσαν ότι αν είχαν σήμερα την επιλογή δεν θα επέλεγαν να γίνουν χειρουργοί.
Τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι η αύξηση των ωρών και βραδιών βάρδιας οδηγούν σε δυσφορία τον χειρουργό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charles M. Balch, Καθηγητή χειρουργικής στο Johns Hopkins University School of Medicine.
Δήλωσε ότι υπάρχει δυνατή σχέση μεταξύ του φόρτου εργασίας και της δυσφορίας, που προκύπτει στην προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός χειρουργού.
Ωστόσο, η επιβολή ορίων στις εργάσιμες ώρες απορρίφθηκε από τα δυο τρίτα των χειρουργών της έρευνας, περιλαμβανομένων όσων εργάζονταν περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα ή ήταν σε ετοιμότητα περισσότερες από 3 νύχτες την εβδομάδα.
Ο Balch δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση των ωρών θα καταστήσει όλους τους γιατρούς περισσότερο ικανοποιημένους ή θα οδηγήσει σε καλύτερη περίθαλψη του ασθενούς.
Το επίκεντρο προσοχής θα πρέπει να είναι ο πρώιμος εντοπισμός χειρουργών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα εξουθένωσης, προτείνει ο ερευνητής.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Surgeons.’
Πηγές:
‘Journal of the American College of Surgeons.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}