Το νέο σύστημα μείωσης του χρόνου αναμονής των περιπατητικών ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων, παρουσίασε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο μέσος χρόνος αναμονής είναι σήμερα 8 με 9 ώρες: "Όσο πλησιάζουμε προς το πεντάωρο, είμαστε πολύ καλά, όσο πλησιάζουμε στο δεκάωρο, όχι. Στόχος είναι το πεντάωρο", σχολίασε.
Επισήμανε πως οι βόρειες χώρες έχουν κατά μέσο όρο αναμονή διάρκειας 4 ωρών.
"Στόχος είναι να σε βλέπει γιατρός το δυνατό πιο γρήγορα και να γίνονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι εξετάσεις", είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως, κατά μέσο όρο, τα Επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής καλύπτουν 2.200 ασθενείς ανά εφημερία.
Αναφέρθηκε στην αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αττική, λέγοντας ότι υπήρξε μείωση της κίνησης, με εξαίρεση το "Γ. Γεννηματάς", το "Λαϊκό" και το "Ιπποκράτειο".
Κέντρα Υγείας
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε πως δεν είναι απαραίτητο για όσους έχουν ήπια προβλήματα, όπως ιώσεις, να σπεύδουν στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας.
Η εκτίμηση του υπουργείου Υγείας είναι ότι το 50% των περιστατικών που πηγαίνουν στα Επείγοντα, θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας Νίκαιας καλύπτει 350 άτομα, ενώ οι γιατροί του πραγματοποιούν και θρομβόλυση.
Ορισμένα από αυτά θα λειτουργούν από τον επόμενο μήνα σε 24ωρη βάση και ενισχύονται με 50 άτομα επικουρικού προσωπικού.
Τα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ που θα μπουν σταδιακά σε εφημερία είναι τα:
- Αλεξάνδρας (είναι ήδη).
- Καλλιθέας (8 το πρωί με 10 το βράδυ).
- Αμαρουσίου (8 πρωί με 10 το βράδυ).
- Ραφήνας.
Στη 2η ΥΠΕ:
- Βάρης (είναι ήδη).
- Μεγάρων (είναι ήδη).
- Ελευσίνας (είναι ήδη).
- Περιστερίου (είναι 7 πμ - 9 μμ).
- Κερατσινίου.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα ενισχυθούν σοβαρά με 500 τραυματιοφορείς νοσοκομεία με μεγάλες εφημερίες.
Τόνισε πως τα Έργα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως τα έργα στον "Ευαγγελισμό" προκάλεσαν επιβάρυνση στο "Λαϊκό", στο "Ιπποκράτειο" και στο "Λαϊκό".
Ανακοίνωσε πως 25 ένστολοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πλαισιώνουν εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων, προκειμένου να καθοδηγούν τους ασθενείς.
O κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο πλαίσιο βελτίωσης της εφημερίας, προχωρούν θεσμικές παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο Τραύματος, το Καθηκοντολόγιο ΤΕΠ και η δημιουργία ειδικότητας ΤΕΠ.
Βραχιολάκι
Από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τις καθυστερήσεις.
Από το 2026, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα γνωρίζουν πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ανά νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, θα υπάρξει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαλογή στα Επείγοντα, το οποίο λειτουργεί ήδη στο Κρατικό της Νίκαιας.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Novartis Hellas: Πολλαπλές διακρίσεις σε σημαντικούς θεσμούς
Ο αφθώδης πυρετός επιβραδύνει τις γερμανικές εξαγωγές κρέατος
Και ιδιώτες γιατροί στην εφαρμογή finddoctors.gov.gr για ηλεκτρονικά ραντεβού